Paketi pomoći za onkološke pacijente bez prihoda

Pre godinu dana, na inicijativu Udruženja zdravstvenih radnika Rasinskog okruga, u Kruševcu je otvoreno Onkološko savetovalište "Narcis". Iako su zbog epidemije korisnicima privremeno zatvorili vrata, u nastojanju da im pomognu, sa njima su i dalje u svakodnevnom kontaktu.

Sredstvima iz donatorskih kutija, u koje su Kruševljani proteklih meseci ostavljali priloge u znak podrške radu Savetovališta, obezbeđeno je dvadesetak paketa sa osnovnim životnim namirnicama. U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku volonterski tim "Narcis" darovaće ih je najugroženijima, onkološkim pacijentima bez novčanih primanja.

"Dirnuta sam da su me se setili, mada moj Narcis uvek je tu kad treba za sve. Obavezno me zovu da vide kako sam u ovoj situaciji. Kod njih uvek ima te neke pozitivne energije i kad se čujemo ja sam posle toga kao da sam primila još jednu terapiju", ističe Milica Cvetković iz Kruševca.

Od uvođenja vanrednog stanja  stručni tim i volonteri Onkološkog savetovališta korisnicima su putem interneta dostupni celog dana, a preko kol centra od 11 do 15 časova.

"Zovu, da li su im najpotrebniji  psihološki saveti i nešto što se tiče rešavanja socijalno -materijalnog statusa, saveti oko ishrane, naš fizioterapeut radi vežbe on line sa svojim korisnicima. Dobro smo organizovani, umreženi i prosto smo na raspolaganju 24 sata na taj način", kaže Jelena Čukarić, psiholog Onkološkog savetovališta "Narcis".

Kao rizična kategorija, onkološki pacijenti od početka epidemije u strogoj su kućnoj izolaciji, često izloženi brojnim negativnim medijskim informacijama. Psiholozi savetuju da ih se klone.

"Ima toliko lepih aktivnosti kojima mogu da se posvete, štrikanje, heklanje, čitanje knjiga, razgovori sa prijateljima telefonom, da se prosto skrene misao sa  svega ovoga što se dešava. U principu njihovo oboljenje koje postoji ili je nekada postojalo njima stvarno , slušajući sve te informacije, pojačava strah, ne samo za njih same, nego i za njihove ukućane, i to je nešto iz čega postepeno treba da se izbace jer strah se hrani", dodaje Čukarićeva.

Onkološko savetovalište u Kruševcu za godinu dana rada kontaktiralo je sa više od hiljadu ljudi, nečujnih boraca za svaki novi dan, koji su volonterskom timu "Narcisa" pronašli nesebične ljude velikog srca i neophodnu stručnu pomoć.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије