Onlajn glasanje Užičana o trošenju budžetskih para

Resorno ministarstvo je proglasilo Grad Užice, za lokalnu samoupravu sa najboljom praksom u oblasti transparentnosti i učešća javnosti u radu lokalne samouprave. Nagrada je 2,6 miliona dinara,a ovaj novac će biti uložen u jedan o tri ponuđena projekta koji će građani izabrati. U vreme pandemije, a da se ne bi gubilo vreme, tu odluku će građani doneti onlajn glasanjem, na sajtu Grada.

Presudile su transparentnost i učešće  javnosti  u kreiranju budžeta, kao  i uspeh   projekta „Udružimo se" u okviru programa „Reforma poreza na imovinu",  i Relof programa, kada je grad realizovao 13 ideja neformalnih grupa građana.Tako je građanima omogućeno, ne samo da učestvuju u donošenju odluka o trošenju budžetskih sredstava, prikupljenih po osnovu poreza na imovinu, već i da predlažu šta će se tim sredstvima finansirati.

„Najlogičnije je da se sredstva koja su namenjena za građane iskoriste  tu gde je najpotrebnije. Mi imamo to igralište, nije baš u najboljem stanju i bilo bi nam drago da se to malo sredi", rekao je 6. decembra prošle godine  Dobrinko Milojević, iz Užica. 

Tako je i bilo, a sada su na redu  novi poduhvati -  rekonstrukcija dela Malog parka, izgradnja igrališta na Megdanu ili rekonstrukcija sportskog terena na Gradskoj plaži, a jedan od ta tri projekta Užičani će odabrati,  glasanjem onlajn, na sajtu Grada.

„Naši sugrađani, do kraja aprila imaju priliku da se putem onlajn ankete na gradskom sajtu izjasne kako da se utroši ova nagrada, koji je projekat prioritet i da se odmah nakon okončanja vanrednog stanja krene u realizaciju tog projekta. Već za nekoliko dana mi imamo oko 2.200  učesnika te ankete i verujem da će do kraja aprila još rasti taj broj ljudi koji će se izjasniti i to pokazuje da smo na dobrom putu", kaže Miodrag Petković, član Gradskog veća, Užice.

Uz dobijena sredstva iz budžetskog fonda Ministarstva  za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Užice je nagrađeno i sa 960.000 dinara, koje je dodelila Stalna konferencija gradova i opština, iz donatorske linije Svispro. Dakle, ukupno 3.560.000 dinara , za jedan od tri ponudjena projekta, o kojima  Užičani uveliko glasaju. Zainteresovani su i za nastavak
projekta  lokalnog prtnerstva „Udružimo se", za koji je ove godine obezbeđeno ukupno  13 miliona dinara, a javni poziv će biti raspisan odmah po ukidanju vanrednog stanja.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара