Počeo mrest skobalja u Ribnici i Lopatnici

Svakodnevno govorimo i svi smo usmereni na novosti o kovidu 19, ali priroda ne može da čeka. Povoljni uslovi i odgovarajuće temperature ispunili su ribom plitke planinske reke, pritoke Ibra i Zapadne Morave. U ovom prizoru, za razliku od prethodnih godina, ovog proleća uživaju samo ribočuvari.

Posle mnogo preplivanih kilometara i to uzvodno, što je moguće samo u vreme mresta, skobalji su iz Dunava i Velike Morave započeli ovaj prirodni proces u plitkim rekama Ribnici i Lopatnici. Šljunkovito dno i povoljna temperatura odlični su uslovi za mrest.

"Nama ribočuvarima je mnogo lakše za posao, radimo sa policijom 24 sata i svi se trudimo da očuvamo ovo blago prirode trenutno koje imamo", kaže Slobodan Ilić iz ribočuvarske službe "Vidre" iz Kraljeva.

Odsustvo ljudi uticalo je na znatno veći broj jata riba u ovim rekama. Ribočuvari, koji dežuraju 24 sata, nemaju mnogo posla.

"Sve su pritoke Ibra i Zapadne Morave, pune su ribe, svuda je izašao, mrest je u punom jeku, i mnogo je lepo videti kada se reka peni, kad je puno te ribe svuda, ona je izašla u sve najmanje pritoke gde nikada nije izlazila", mišljenja je Slobodan Ilić, ribočuvar, te dodaje: "Apel i sa vode, mi radimo 24 sata trudimo se da očuvamo naše prirodno blago, molim vas, ostanite kod kuće."

Nakon mresta, koji traje 10-ak dana, skobalji se vraćaju u matične reke. Ipak, određen broj ostaje, što svakako utiče na povećanje ribljeg fonda.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије