Da li ćemo ostati bez cveća ovog proleća

Zbog pandemije koronavirusa i uvedenog vanrednog stanja povrtari u Knićanskim selima imaju problem jer već pristigli rasadi se ne mogu prodati kao prethodnih godina. Najveći problem imaju proizvođači rasada cveća koje, bi uveliko trebalo de se sadi u baštama i na terasama.

Mladi bračni par Milutin I Snežana Radojević iz sela Pajsijevića  bave se proizvodnjom povrtarskog rasada i rasada sto hiljada vrsti  biljaka  u jedanaest plastenika. Imaju dve tezge  na pijaci u Kraljevu gde su unazad tri godine prodavali biljke, a imaju i svoje  stalne kupce iz cele Srbije koji su kupovali na veliko. Ovaj posao donosio im je dobru zaradu. Međutim, ove godine prodaja je veoma opala.

"Do 15. maja kažu da neže raditi pijace ,snalazimo se sada putem internet ,nešto imamo mušterija I kući što nam opet ne znači mnogo. Ako bude ovakva situacija i dalje cveće će ostati neprodato", kaže Milutin Radojević iz Pajsijevića.

Isti problem imaju i komšije, bračni par  Luković je proizveo 2000 rasada paprika, pet hiljada paradajza, a uzgajaju i  holandske i ledene muškatle. Kako kaže Stevan Luković  svoju proizvodnju su lepo očuvali, ali prodaja sada ide teško.

"Imam svoje mušterije, prodaja mi je zagarantovana, jedini problem mi je prevoženje robe, ne mogu da stignem da sve raznesem. I to mi je veliki problem", ističe Milutin Radojević iz Pajsijevića.

Ovi proizvođači su fokusirani na ranu proizvodnju, a  april i maj su vreme kada se očekivala zarada, naravno nisu se nadali epidemiji. Svaki dan je sada borba kako bi se prodalo što više rasada,  šteta može da bude velika ali ipak, nadaju  se dobrom. Ako ne kako kažu , uzdaju se u jesenju proizvodnju.


субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи