Vanredno stanje ugrožava opstanak pčela

Tokom mera zabrane kretanja, pčelaru iz okoline Vranja izgorelo je više košnica. Drugi pčelari prijavljuju štete u košnicama, ne obilaze ih redovno. Većina pčelara su penzioneri koji zbog ovih mera, ne mogu da odlaze do pčelinjaka, iako u njima sada ima dosta posla. Pčelari apeluju da se i starijima omogući odlazak.

"Isključi, džaba, napadaju još uvek su uznemirene od vatre", kaže Srđan Mitić, pčelar iz Vranja.

Požar je uznemirio preževele pčele. Stradalo je sedamnaest košnica i kućica sa pčelerskom opremom, vatra i dim proširili su se sa susedne livade i šume.

"To je sve tu izgorelo, imalo je nekih 30 spratova komplet sa ramovima vosak, saće i sve komplet podnjače, poklopne daske, zbegovi. To je sve tu stajalo", dodaje Srđan.

Strahuju i ostali pčelari da će im pčele stradati od nezgoda, bolesti, štetočina. Za razvoj im je sada neophodna pomoć i prolećno čišćenje košnica, kažu pčelari. Do pčelinjaka ne mogu da odu jer su većina penzioneri.

"Preko pet hiljada košnica je neviđeno. Znači, pčelari ne mogu da odu. Apelujemo rukovodstvu da omoguće starijim pčelarima da idu na pčelinjake, jer stvarno su veliki problemi. Pčele ne mogu da čekaju", ističe .Čedomir Mladenović, predsednik Udruženja pčelara "Matica" u Vranju.

Pčele se sada pripremaju za glavnu, bagremovu pašu, kažu pčelari.

"Počinje već stimulacija pčela, potrebno je doći na pčelinjak sipati sirup, jer kao što znate iznenadio nas je sneg početkom aprila, naša džanarika je stradala. Pčela nije uspela da sakupi nektar i da krene sa prvom proizvodnjom novih pčela" naglašava Boban Milosavljević, pčelar iz Vranjske banje.

Pčele su najveći oprašivači biljaka i svaki treći zalogaj koji pojedemo je zahvaljujući njima, ali njih ugrožava sada najviše neodgovorna upotreba pesticida.

"Voćari isto su u problemu, jer zbog policijskog časa koji nastupa posle 17 sati, moraju ranije da vrše tretiranje da bi se vratili kući, kada su pčele najaktivnije", dodaje Mladenović.

Prema podacima Udruženja pčelara, u Pčinjskom okrugu ima oko 1300 pčelara sa oko 50.000 košnica.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара