Ćuprija: Situacija se normalizuje, ponovo testiranje zdravstvenih radnika

Na teritoriji Pomoravskog okruga, još uvek najveći broj osoba sa potvrđenim virusom je u opštini Ćuprija. U ćuprijskoj opštoj bolnici, pojedina odeljenja bila su zatvorena pa su pacijenti preusmeravani ka bolnicama u Jagodini i Paraćinu. Situacija se polako normalizuje a ovih dana očekuje se i ponovno testiranje zdravstvenih radnika koji su bili u izolaciji zbog kontakata sa osobama kod kojih je virus potvrđen.

Nekoliko odeljenja ćuprijske bolnice od početka je opredeljeno za rad sa pacijentima kod kojih se sumnja na virus korona, ali su pojedina odeljenja zatvorena zbog zdravstvenih radnika koji su bili pozitivni prilikom testiranja. Odeljenje hemodijalize dnevno zbrine 80 pacijenata sa teritorije okruga,alternative u najbližim bolnicama nema pa su preduzete i dodatne mere zaštite.

"Od toga da se radi skrining kad ih dovoze iz svih opština pomoravskog okruga  do toga da ih pri ulazzu kod nas ako su sumnjivi budu dijalizirani u posebno izolovanim sobama i posle toga upućenu u respiratorne ambulante. Stvarno pokušavamo da napravimo apsolutno jedan maksimum, ako je moguće reći da postoji maksimum mera predostrožnosti", ističe dr Ivan Milojević, v.d. direktora bolnice.

Saveti iz prakse  kao preporuka stižu i od ruskih lekara koji već nedelju dana svakodnevno obilaze bolnicu u Ćupriji.

"Od nekih stvari koje su možda bi se moglo reći periferne ali I značajne tipa ček listi  da li je nešto dezinfikovano, da li je kvarcovano do onoga da ustrojimo praktično i put zaposlenog i put pacijenta gde se ko oblači, napravili smo i zone koje su zone bezbedne koje nisu, i stvarno su ljudi uporni i vrlo dobronamerni", ističe dr Milojević.

Opštinski štab za vanredne situacije u saradnji sa ministarstvom prosvete dogovorio je da se u slučaju potrebe za zbrinjavanjem većeg broja pacijenata prostor škole za muzičke talente i učenički dom "Srećno" preurede za tu namenu.

"To je negde 250 ležećih mesta, ono što je vrlo bitno na te dve lokacije su i kuhinje, da su te dve lokacije predstavljene kao lokacije koje su u Ćupriji namenjene za one bolesnike sa lakšom dijagnozom", kaže Ninoslav Erić, komandant štaba za vanredne situacije.

Zabranu kretanja od 60 sati lokalna samouprava iskoristila je da novim asvaltom presvuče celu deonicu ćuprijskog mosta. Zbog velike frekvencije saobraćaja na ovom regionalnom putu do sada su samo sanirane udarne rupe, pa je zabrana kretanja bila dobra prilika da se uradi kompletna rekonstrukcija od jedne do druge bankine mosta.

Iz lokalnog budžeta obezbeđena su i sredstva za šest hiljada paketa, a pomoć će dobiti svi penzioneri čija su primanja manja od 30 hiljada dinara.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара