Ribarska banja spremna za prijem pacijenata pozitivnih na koronavirus

Od uvođenja vanrednog stanja, po preporuci Ministarstva zdravlja, prijem pacijenata na produženu rehabilitaciju obustavljen je i u Ribarskoj banji. Specijalna bolnica spremna je da smeštajne kapacitete ustupi za prihvat obolelih od kovida.

U lečilištu podno Jastrepca,  mir i tišina kakvi se ne pamte. Umesto tri stotine zaposlenih i još toliko gostiju, što je u ovo doba godine bila uobičajena slika, u Ribarskoj banji su dežurni timovi.

"Sve naše smeštajne kapacitete smo dezinfikovali, sredili, opremili i čekamo bilo kakvu naredbu iz Ministarstva zdravlja kako bi smo mogli da primimo eventualno pacijente sa koronavirusom. U sistemu Republičkog fonda mi imamo 260 postelja, od toga 120 je dvokrevetnih soba sa svojim kupatilom, tako da računam da možemo bez problema da ih stavimo u funkciju zdravstvenog sistema naše zemlje", ističe Dušan Šokorac, direktor Specijalne bolnice Ribarska banja.

Obolele od kovida-19 u Ribarskoj banji spremno je da zbrinjava šezdesetak lekara i medicinskih sestara. U ovom trenutku staraju se samo o dvoje pacijenata, koji zbog epidemije ne mogu da se vrate na Kosovo i Metohiju.

"Ja sam ovde od 3. marta, operisana sam. Još me boli to pomalo, ali hodam na štap. Svi su dobri, samo ja brinem što nisam kod kuće", kaže Verica Stanišić iz Pasjana.

Spremni za prihvat obolelih, u Ribarskoj banji se ipak nadaju da će epidemija brzo proći. Lečilište uređuju, nakon pola veka adaptiraju terapeutski bezen i veruju da će tople vode i svežina planinskog vazduha nakon izolacije biti melem za dušu i telo brojnim gostima.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије