Romskim naseljima u Pančevu svaka pomoć je dobrodošla

Preduzeće za pružanje usluga higijene „Pava plus“ u Pančevu ovih dana obilazi romska naselja u gradu i deli im pakete sa hemijskim sredstima za čišćenje. Njima sad svaka pomoć mnogo znači, jer ne uspevaju da prikupe i da naplate dovoljno pet ambalaže od koje većina njih živi.

U naselju ispod stare deponije živi 25 romskih porodica. Njihov ionako težak život sada je još teži. Mnogi od njih ne dobijaju nikakvu pomoć, a zarada od prikupljanja sekundarnih sirovina sada je minimalna.

„Mi stvarno nemamo uslova za život. Na deponiji šta skupimo to i zaradimo, dnevno od 300 do 500 dinara, tek da preživimo, ali nema sad ni toga, sve je stalo“, kaže Ivan Raduj iz Pančeva.

„Živimo bedno, otkad je ova korona počela nemamo ništa. Malo sam kupila brašna, 25 kilograma, svakog dana mesim hleb, malo palačinke, pržim krompir koji sam skupila gore na deponiji", ističe Snežana Jovanović iz Pančeva.

"Nadamo se da će biti bolje, nemamo ništa, ni socijalno, ni dečji dodatak i snalazimo se kako ko stigne", naglašava Ružica Petrović iz Pančeva.

Pava Čabrilovski Novakov je sa svojim saradnicima podelila Romima zaštitne maske, rukavice i pakete sa osnovnim sredstvima za higijenu i čišćenje. Na ovaj način ona želi da podstakne i druge privrednike u gradu da svojim malim doprinosom olakšaju ove dane onima kojima je pomoć neophodna.

"Kao Romkinja želim da pošaljem poruku da smo sad svi jednaki, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost i da tako treba da ostane i kasnije, kad sve ovo prođe", kaže Pava Čabrilovski Novakov, direktorka preduzeća „Pava plus“ Pančevo.

Romima je svaka pomoć dobrodošla, a sad bi im najviše značili paketi sa hranom, jer ima mnogo višečlanih porodica sa malom decom koja su više gladna nego sita.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво