Prijepoljski povrtari pred novim izazovom - elektronskom prodajom

Sa više desetina hektara pod plastenicima, Opština Prijepolje je među najvećim proizvođačima ranog povrća. Zbog vanrednog stanja i zatvaranja pijaca, prijepoljski povrtari sad ne mogu da prodaju rano povrće koje je osim do susednih opština, stizalo i do tržišta u Crnoj Gori. Na inicijativu lokalnog Udruženja povrtara „Bravo“, opština je organizovala elektronsku prodaju i uputila apel lokalnim trgovcima da im pomognu u otkupu ranog povrća.

Na izmaku jedne  i pragu nove, plasteničke proizvodnje, prijepoljski povrtari  još uvek su na početku. Umesto na pijaci i u radnjama, njihovo povrće je  u plastenicima.

„Dva plastenika sam skroz dao samo svinjama, delio komšiluku besplatno,jedan sam zaorao a jedan stoji kompletno, videćete spanać, nemam kome da prodam, pijace zatvorene, daleko smo od velikih gradova, tako da nemamo šanse", kaže Milosav Dukić, predsednik Udruženja povrtara "Bravo".

„Ja opet da reknem, tamo nešto skidam, prodajem. Luka tamo ima 250 kg, to je sigurno bilo 6, 6,5 hiljada veza, rotkvica 1,5 hiljada, spanaća tu sad tamo ne znam, ali šta je tu je", ističe Elmedin Hasanagić, povrtar iz Prijepolja.

I mali i veliki, proizvođači sa više desetina plastenika,  sada su pred novim izazovom - kako organizovati letnju proizvodnju.

„Ovo povrće smo obično koristili da kupimo semena, đubriva i ostale pesticide, da proizvedemo plasteničku, letnju proizvodnju, krastavce, papriku, paradaiz, krompir i ostalo", ističe Milosav Dukić.

„Borimo se ali ovo će da bude, ako se bude produžilo za rasad, to će biti problem", dodaje Elmedin.

U trci s vremenom i nastojanju da preduprede veće štete, predstavnici poljoprivredne službe, obišli su povrtare  i uputili apel vlasnicima lokalnih trgovina da im pomognu.

„Napravili smo spiskove i poljoprivredna služba je dostavila te podatke našim trgovcima, prodajnim objektima i zamolila ih da ih kontaktiraju i da probaju preko svojih trgovina da plasiraju ove poljoprivredne proizvode koji su sezonskog karaktera", kaže Dragoljub Zindović, predsednik Opštine Prijepolje.

„Deo opštinskog sajta mi ćemo angažovati za ponudu i potražnju poljoprivrednih proizvoda. Svi poljoprivredni proizvodjači, mogu dostaviti ili elektronskim putem na mejl ili direktno u poljoprivrednu službu, svoje lične podatke sa viškovima svojih poljoprivrednih proizvoda", ističe Nebojša Žunić, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu.    

Osim sa do sada evidentiranim, spisak se može  dopuniti sa novim, imenima poljoprivrednika koji imaju viškove, ne samo povrća već i drugih proizvoda.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво