Opala tražnja sveže pastrmke iz uzgajivačnica

Vanredno stanje uticalo je i na pad potražnje sveže ribe u mnogim ribnjacima koji se bave uzgojem pastrmke. U takvim okolnostima pojedini pronalaze put do kupaca, a razmišljaju o prodaju preko interneta, posebno onima koji su se iz grada privremeno odselili u vikendice.

Ribnjak porodice Đokić projektovan je za godišnju proizvodnju od trideset tona pastrmke. Međutim, proizvodili su pet puta manje, a zbog trenutne situacije, ta fabrika pod otvorenim nebom svela je produktivnost na tonu i po ribe.

"Naš najveći posao posni dani, Vaskršnjeg posta su, da kažemo propali. Nema više slavlja, veselja, mladenaca, velikih kupovina", kaže Dragana Đokić iz Seče Reke.

Stare mušterije povremeno i dolaze, ali pojedini zahtevaju ličnu dostavu, što povećava troškove proizvodnje.

"A ne možemo da odbijemo svoje kupce i po kilogram, dva odnesemo. Kupca moramo da ispoštujemo", dodaje Dragana.

U Sečoj Reci kod Kosjerića pastrmka se uzgaja u dva ribnjaka. Đokići su pre šest, a Starčevići pre dvadeset godina počeli da se bave uzgojem ribe pored reke Tmuše. Među komšijama nema rivaliteta, već se uzajamno pomažu.
Dele zajednički i probleme.  Jordan Starčević kaže da je u Srbiji za sve one koji se bave tim poslom poslednjih deset godina, problem hrana.

"Bukvalno ti tajkuni neki koji nemaju veze s proizvodnjom pastrmke, uvoze hranu. A nama ne daju da mi uvezemo hranu. Ti možeš da odeš, ajde ne mora da bude Nemačka, možeš da odeš u Austriju da kupiš auto i da uvezeš, ali hranu za ribu ne možeš da uvezeš. Zato što je to toliko jak lobi, nema šanse, znači. To su tri, četiri čoveka u Srbiji koji rade i zna se njihova cifra i doviđenja", naglašava Jordan Starčević iz Seče Reke.

Da je drugačije, cena sveže pastrmke, koja je sada pet stotina dinara mogla bi biti niža, tvrdi Jordan, koji kaže i da bi tome mogle dopripneti subvencije za ribastvo.

"A kad bi mi imali subvencije kao što svi imaju u okruženju. Bosanci imaju subvencije, Hrvati imaju subvencije. Svi u okruženju imaju subvencije na proizvodnju pastrmke, samo nemamo mi. Samo Srbija nema, kako ne bi? Znači, više bi se riba kupovala", dodaje Jordan Starčević iz Seče Reke.

Dok se ne pronađe rešenje za probleme, oni koji žive od ribarstva u kosjerićkom kraju razmišljaju i o ličnoj dostavi za narudžbe preko interneta. Mnogo je onih koji su u vanrednom stanju život u gradu zamenili boravkom u vikendicama. Ali je najvažnije da će biti ribe, pa i za mačke koje stalno vrebaju pored ribnjaka.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво