Regulacijom korita reke Gruže Knićani spremni za veće padavine

Izlivanje Gruže prošle godine u junu, nanelo je velike štete u selima Kraljeva i Knića, pa se pristupilo kompletnoj regulaciji korita reke. U prvoj fazi sređeno je korito u dužini od 3 kilometra, a u toku je reagulacija vodotoka drugog reda. Pored svih poteškoća koje je donelo vanredno stanje, u Opštini Knić moraju da rade i na realizaciji ovog projekta kako bi se imanja i njive zaštitile od eventualnih poplava.

Realizacija zajedničkog projekta opštine Knić i grada Kraljeva na regulaciji korita reke Gruže počela je početkom 2019. godine. Radovi su izvedeni na najkritičnijem delu reke  gde se najčešće izlivala i nanosila velike štete poljoprivrednicima. 

Milanu Tucakoviću iz knićanskog sela Čestina poplavljeno je 20 hektara zemlje. On se bavi i stočarstvom, od čega izdržava porodicu, a to što se radovi na obezbeđivanju reke od poplava privode kraju, kaže, za njega su veliko olakšanje.

"Reka je plavila mnogo i zarasla u rastinje, hrastovi, vrbe, topole, nisam ni sumnjao da će sada sve ovo da se očisti, poseče, uredi posečeni su panjevi i urađen je bent, smatramo da više neće biti poplava", kaže Milan.

Tehničkim rešenjem očišćeno je korito reke, a izgradnjom trapeznog proticajnog profila od iskopanog materijala formirani su „zečji" nasipi, pa se voda  tu najpre povukla a usevi oporavili. Trajno rešenje na  sanaciji Gruže je još sređivanje vodotokova drugog reda a radovi se privode kraju.

"Sada uređenjem reke Gruže i pritokama drugog reda stvaraju se uslovi da domaćini svoja zemljišta urede kvalitetno i da mogu da posade i rasade profitabilne kulture u tom delu naše opštine i uberu veći prihod ove godine", ističe Miroslav Nikolić, predsednik Opštine Knić.

Na radovima u ovoj poslednjoj fazi sređivanja vodotokova utrošeno je 113 miliona dinara, čime će biti uređeno oko 16 kilometara reke, a projekat  je realizovan u saradnji Opštine Knić sa Kancelarijom za javna ulaganja i Vodoprivrednim društvom "Zapadna Morava". 

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво