Banatski povrtari udruženi u prodaji proizvoda preko interneta

Povrtari iz Južnog Banata imaju veliki problem posle odluke da se zatvore sve pijace, jer nisu prodali ni stare, a uskoro stižu i novi proizvodi. Zato su odlučili da osnuju zadrugu za plasman svog voća i povrća.

Dragan Lazarević iz Glogonja na 2,5 hektara uzgaja mladi krompir i na pola hektara prokelj. Kao i svim drugim povrtarima koji su mnogo uložili u proizvodnju, zatvaranje pijaca predstavlja  veliki problem, jer prolećni proizvodi pristižu, a proizvođači su ostali bez mesta gde su zarađivali svoju platu.

"Svi marketi su strani i mi sad treba da vodimo borbu sa njima koji su već organizovani. Kako mi sad tu da uđemo kad oni već imaju svoje dobavljače, to je vrlo teško. Najveći problem je plasman robe, nije proizvodnja", kaže Dragan Lazrević, povrtar iz Glogonja.

Danail Vučkovski, predsednik Udruženja povrtara "Glogonj" i proizvođač belog luka, smatra da je osnivanje zadruge trenutno najbolje rešenje za sve povrtare. Do kraja nedelje će organizovati onlajn kupovinu i pokušaće da na taj način stupe u kontakt sa svojim kupcima.

"Ideja je da proizvođači iz celog Južnog Banata dostavljaju robu u Pančevo. Tu ćemo pakovati robu u jednokratnu ambalažu, da bismo sprečili širenje virusa i onda ćemo sopstevnim vozilima naše proizvode razvoziti ljudima na kućnu adresu", ističe Vučkovski.

Trenutno povrtari ne razmišljaju o zaradi. Prodavaće robu po sadašnjim cenama, iako će imati veće troškove, ali cilj im je da sačuvaju robu od propadanja i da vrate bar deo uloženog novca koji će im biti neophodan za zasnivanje nove proizvodnje.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се