Davaoci krvi humani i tokom vanrednog stanja

I tokom vanrednog stanja organizuju se akcije prikupljanja krvi, krv je stalno potrebna pacijentima. Bujanovački Crveni krst i niški Zavod za transfuziju organizovali su akciju, prilagođenu smernicama i instrukcijama o sprečavanju širenja infekcije korona virusom.

Odabrali su veću prostoriju, hol Doma kulture, tu ima dovoljno mesta za sve one koji  žele da pomognu. Redovno daju krv, odazvali su se i sada.

 

 

‚‚Čisto sam navikao tako i zbog humane svrhe, želim da pomognem onima kojima treba, ne mogu drugačije, pa ovako", kaže Igor Jaćimović iz Bujanovca.
‚‚Dajem krv zato što je to humano, ovo mi je 69 davanje krvi , krv je neophodna svima", ističe Ljubiša Milošević iz Bujanovca.
Redovne su akcije širom Srbije, sa pojačanim merama opreza. Obavezna je dezinfekcija, o tome brinu i volonteri.
‚‚Naš zadatak je da dezinfikujemo mesta na kome se popunjavaju upitnici, da obezbedimo razdaljinu između dobrovoljnih  davaoca krvi, bezbednu razdaljinu", naglašava Milan Simonović, volonter Crvenog krsta.
Krv ne mogu dati osobe koje su prethodnih mesec dana putovale van zemlje, sa povišenom temperaturom ili ako su bili u kontaktu sa nekim bolesnim. Svi ostali  mogu.
‚‚ Zalihe krvi su stabilne, malo je manja potražnja zbog situacije koja je trenutna, ali za sada stabilna je situacija, ali što se krvi, krv je uvek potrebna. - Zbog toga su vaše akcije i dalje redovne? Tako je , mi radimo po našem planu i programu, jedino škole i fakuktete trenutno ne. zbog toga što nisu u funkciji, ali sve ostale akcije se po planu odvijaju", kaže Dr Petar Stojanović, Zavod za transfuziju krvi iz Niša.
‚‚Krv u ovom trenutku je potrebna, da se operacije i dalje rade i da krv treba svakodnevno i da naša aktivnost po pitanju prikupljanja krvi ne treba da stane", ističe Bratislav Lazarević, Crveni krst.
Brinu o rezervama krvi, ali i o najstarijim sugrađanima, siromašnijim, samohranim roditeljima. Crveni krst, u saradnji sa gradskim štabom, priprema porodične pakete, namirnice i sredstva za higijenu, za najugroženije.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво