Seoski i varoški bogataši i sirotinja u romanu Dejana Nikolića

Istoričar i književnik Dejan Nikolić iz Svilajnca, promovisao je svoj treći roman "Vreme iskušenja". Autor romana "Gazde i sluge" i "Ni nebo ni zemlja", nalazi se i na zvaničnoj listi Narodne biblioteke Srbije, za najčitanije knjige od 2014. do 2018. godine.

Porodična saga Ljube i Todora, gazde i sluge nastavlja se u romanu "Vreme iskušenja". Kroz dve porodice stožere romana i dug put od sluge do gazde pisac čita i istorijske događaje.

"U romanu su likovi seoski bogataši, seoska sirotinja, varoški bogataši, varoška sirotinja, beogradski bogataši, beogradska sirotinja ali tu su i istorijski likovi, kralj Aleksandar, kraljica Marija, Nušić, Žanka Stokić, glumac čiča Ilija Stanojević i plejada drugih ličnosti poput predsednika Vlade Milana Stojadinovića, Patrijarha Varnave i tako dalje", kaže Dejan Nikolić, istoričar i književnik.

Borba za očuvanje i spas porodice i države motiv je koji se provlači kroz romane Dejana Nikolića. To što je po obrazovanju istoričar omogućava mu da na prijemčiv način čitaoce upozna i sa značajnim događajima između dva rata.

"Komentar je jedan koji meni sasvim laska, ovakva dela svakako ne bi mogao da napiše neko ko ne poznaje istoriju na ovaj način kao što je jednostavno, eto moja malenkost", kaže Dejan Nikolić.

Nikolić je do sada objavio 13 autorskih dela među kojima su i "Svi vladari Srbije", "Srpske kraljice i carice", "Srpske vojskovođe". Želja mu je, kako kaže, da kroz priče i živote običnih ljudi čitaocima približi i srpsku istoriju.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије