Kako se Topličani sećaju ubijenog premijera Zorana Đinđića

Na današnji dan, pre 17 godina ubijen je premijer Srbije Zoran Đinđić. Iako je rođen u Bosni, svoje detinjstvo je proveo u očevom zavičaju, u Prekopucu kod Prokuplja. Meštani i rođaci čuvaju sećanje na njega, a Prokupčani su pored njegovog spomenika danas položili vence.

Kuća u Prekopucu kod Prokuplja, očevom rodnom selu u koje je Zoran rado dolazio, danas je prazna. O njoj se brine njegov rođak, kod koga, kao i kod ostalih meštana ovog kraja sećanje na ubijenog premijera ne bledi.

 

"Igrao je fudbal i išao po planini, Jastrepcu. Uvek je bio nad knjigom, to mogu da kažem, nosio je knjigu i čitao uvek", seća se Miki Đinđić iz Prekopuca.

„Mi smo ponosni na njega mnogo bili. On je mnogo želeo da učini za toplički kraj. Njegovim gubitkom je toplički kraj mnogo izgubio", navodi Milen Đinđić iz Zdravinja.

Bogoljub Đinđić znao se sa Zoranom od detinjstva. Više puta se sa njim sastao dok je pravio rodoslov Đinđića.

„Njega je to mnogo interesovalo, odakle je. Postavljali su mu svakakva pitanja, kalemili su mu neke nebuloze, tako da me on požurivao da ja to uradim da bi znao ljudima da odgovori", rekao nam je Bogoljub Đinđić iz Zdravinja.

Iako nije rođen ovde, Zoran je Toplicu oduvek doživljavao kao svoj rodni kraj. Njemu u čast, 1.avgusta 2007.godine, tačno na 55-ogodišnjicu njegovog rođenja, u Prokuplju je otkriven spomenik ispred sportske hale koja nosi njegovo ime.

Ispružena ruka i korak ispred vremena ovekovečeni su, kao simbol energije i pokretačke snage, koju je Zoran ulivao.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи