Zaječarski maturanti u finalu takmičenja u programiranju u Rusiji

Zaječarski maturanti Brako Grbić i Petar Vasiljević učestvovali su na svetskom takmičenju u programiranju u najmlađem gradu na svetu, Inopolisu, koji se gradi poslednjih pet godina. Od 240 učesnika oni su na sredini rang-liste što je za zaječarsku gimnaziju veliki uspeh. Inopolis je inače najveći IT centar u Rusiji u kome radi 1.500 stručnjaka i gde je osnovan univerzitet za školovanje programera.

Petar i Branko već su bili šampioni države iz matematike, a iskustvo iz Inopolisa im uliva dodatno samopouzdanje da su na pravom putu. Uspeli su da se uvrste među stotinak najboljih mladih programera na svetu.

"Kvalifikacije su se vršile u dve runde i na svake dve, mislim bile su nezavisne, potreban je bio određeni broj zadataka da se reši odnosno kvota da se ispuni za prolazak", kaže Branko Grbić.

"Meni je ovo drugo međunarodno takmičenje, ali eto prvi put sam u Rusiji i imao sam priliku da vidim mlade genijalce, vršnjake iz Rusije", navodi Petar Vasiljević.

Ovi mladi ljudi, na osnovu svih rezultata na takmičenjima, imaju direktan prolaz na Elektrotehnički i Matematički fakultet u Beogradu,  a takva praksa je među đacima zaječarske gimnazije sve prihvaćenija, jer su nagrade iz raznih oblasti česte u ovoj školi.

Zaječarska gimnazija ima 360 đaka. Kada se izračuna koliko godišnje osvoje državnih nagrada na različitim takmičenjima, statistika je vrlo jednostavna: svaki deseti đak ove škole je osvajač državne nagrade.

Zbog takvih rezultata, na predlog Centra za promociju nauke Srbije, ova škola je ambasador znanja, jedna od dvadeset škola u evropskom programu nauke sa sedištem u Briselu.

"Naš zadatak je sada da u toku ove školske godine na osnovu akcionog plana koji smo pripremili, dostavljamo primere dobre prakse, školske prakse za rad sa talentovanim učenicima, za eksperimente, koje možemo da podelimo sa školama u Evropi", kaže Srđan Stanojević, direktor Gimnazije u Zaječaru.

Uspeh zaječarskih maturanata u Rusiji je tim veći jer su se takmičili sa đacima iz specijalizovanih matematičkih i programerskih škola. Potrebna znanja stiču van nastave uz pomoć svojih profesora.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво