Ove godine više subvencija za stočare u Lapovu

Opština Lapovo je prošle godine podelila subvencije u okviru programa za razvoj poljoprivrede u iznosu od dva i po miliona dinara za 400 gazdinstava. I ove godine iznos za raspodelu subvencija je u istom iznosu, a za subvencije će moći da apliciraju i domaćinstva koja se bave stočarstvom.

Dejan Protić sa porodicom živi od voćarstva, za sada ima zasade trešanja na dva hektara koje prodaje domaćim kupcima koji ih plasiraju dalje na rusko tržište.

U planu ima da voćnjak proširi, a od opštine već četvrti put dobija pomoć u vidu subvencija. Ove godine taj iznos je bio 150.000 dinara.

"Od Opštinskih subvencija dobio sam sistem za zalivanje, kap po kap, betonske stubove za špalire za ograđivanje placa, pletenu žicu, sve što služi za uređanje voćnjaka", rekao je Dejan Protić.

Njegove komšije braća Vladimir i Milan Pavlović diplomirani su inženjeri, nemaju posla u struci ali se zato, kako kažu, uspešno bave uzgojem ovaca.

Za sada imaju 50 grla koja su smeštena u 70 kvadrata, a ove godine će aplicirati za subvencije kako bi proširili posao.

"Pored stoke obrađujemo i 20 hektara zemlje, ali stočarstvo želimo da razradimo, građenjem objekta od 70 kvadrata na već postojećih 70 mnogo znači, da bude nekih sto pedeset kvadrata da se proširimo a u planu nam je da u toku godine izađemo na 100 priplodnih grla", rekao je Milan Pavlović.

Od ove godine Opština je odvojila sredstva, a cilj im ja da zainteresuju još mladih poput braće Pavlović da se ozbiljno bave stočarstvom.

Ivan Šišković, pomoćnik predsednika opštine Lapovo, kaže da su opredelili dva miliona za direktne mere veštačke oplodnje priplodnih grla. U pitanju je 150 grla u 25 poljoprivrednih gazdinstava koji su iskoristili ove mere u toku prošle godine.

Što se tiče povratka i ulaganja na selu primer je Dejan Tomović, Kragujevčanin koji je odlučio da se u Lapovu ozbiljno bavi voćarstvom. U pripremi je 60 hektara zemlje gde će na dvadeset hektara posaditi borovnice, a na četrdeset lešnike.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи