Najstariji fudbaler iz perioda posleratne Jugoslavije, proslavio 93. rođendan

Naš legendarni fudbaler i selektor Marko Valok, proslavio je 93. rođendan. Od svog „Partizana“ dobio je na poklon originalan dres, iz pedesetih godina prošlog veka, kada je bio jedan od naših najboljih fudbalera. Rođendan je proslavio u krugu porodice i prijatelja, u jednom banatskom kaštelu, u mestu Šušara.

Za 12 godina koliko je igrao u „Partizanu“, Marko Valok je postigao 472 gola. Sa Stjepanom Bobekom bio je nerešiva enigma za protivničke odbarne, a pored utakmica sa „Crvenom Zvezdom“, najviše je voleo međunarodne mečeve. Jedna od najdražih utakmica mu je protiv „Honveda“ iz Mađarske, koji je bio jedan od najboljih evropskih klubova pedesetih godina. Crno beli su pobedili sa 3:2, a Valok je bio dvostruki strelac.

„Uvek sam nastojao da pokažem što više kvaliteta i da učestvujem uvek u postizanju pogodka. Na taj način su moji nastupi doprinosili afirmaciji kluba„, kaže Marko Valok.

Valok je 1955. godine igrao i prvu utakmicu u istoriji Kupa evropskih šampiona, kada se „Partizan“ sastao sa „Sportingom“ iz Lisabona. Na to lepo vreme sad ga podsećaju fotografije i suveniri.

„Fudbal je meni bio zadovoljstvo i od prvih nastupa za 'Partizan' i reprezentaciju nastojao sam da pružim što je više moguće.Ostao sam zato i upamćen kao igrač koji je želeo da ostvari dobre rezultate“, navodi Marko.

U porodičnoj slavljeničkoj atmosferi proslavljen je 93. rođendan naše fudbalske legende, a najponosniji na svog dedu su njegova praunuka i unuk.

„Kada je došao prvi put u 'Partizan' trener mu je bio Ilješa Špic. Rekao mu je da igra centarfora umesto Bobeka, kojeg je premestio na mesto veznog igrača, da bi se onako snažan tukao sa odbranom. Divim mu se kako je uspeo sve to da postigne u ono vreme“, kaže praunuk Andrija Zavišić.

„Vrlo sam ponosna na jedan podatak, a to je da je moj deda postigao 13 golova na večitim derbijima, što do sad još nije uradio nijedan fudbaler“, navodi unuka Marta Valok.

Marko Valok je bio i uspešan selektor, a ostao je upamćen, po čuvenoj utakmici u Rumuniji 1977. godine, kada je Jugoslavija pobedila sa 6:4. Radio je kao trener i u Burmi, Filadelfiji i Turskoj, a sad okružen porodicom, uživa u selu Šušara, na obroncima Deliblatske peščare. Poželeli smo mu dobro zdravlje i zakazali novi susret za stoti rođendan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије