Šta sve krije najšumovitija planina na Balkanu

Jastrebac – bajkovita slika na samo dvadesetak kilometara od Kruševca. Jastrebačke šume i tišinu ovih februarskih dana, remete samo koraci retkih putnika i jelena koji dolaze na hranilište.

U potrazi za idiličnim februarskim predelima, mnogi su odlučili da praznični predah i školski raspust provedu u planinskim centrima. Zadivljujuće lep prizor dočekao je one koji su se odlučili za odmor na Jastrepcu.

"Lepo je jezero, nekako smo skroz u šumi, odvojeni od civilizacije", kažu naši sagovornici.

Neki su došli zbog avantura parka, neki zbog jezera.

A veštačko jezero je i najveća atrakcija Jastrepca i njegov simbol. Na 480 metara visine polazna je tačka za izlete na Belu stenu, Majorovu česmu, Sokolov kamen, vrh Zmajevac...

"Vikendom je ovde prepuno, ali zahvaljujući zimskom raspustu imamo i dnevne varijante", kaže menadžer ugostiteljstva Vladica Milutinović i dodaje da su smeštajni kapaciteti uvećani za 50 odsto u odnosu na proteklu godinu.

Sve koji prvi put dođu na Jastrebac zadivi lepota prirode najšumovitije planine na Balkanu. Od očiju javnosti sakriveno je uzgajalište krupne divljači "Lomnička reka", na 400 hektara ograđenog prostora.

"To su u ovom slučaju evropski jeleni i divlja svinja", objašnjava Tomislav Radosavljević, rukovodilac Službe za lovstvo na Jastrepcu JP "Srbija šume".

Osnovna namena je, ističe, naseljavanje tih jedinki u slobodnu prirodu Velikog Jastrepca i u druga lovna područja Srbije.

Životinje u uzgajalištu imaju svakodnevnu prihranu, a da bi lakše prezimili i jeleni i divlje svinje van rezervata, oko 20 tona hrane radnici preduzeća "Srbija šume" ostavljaju na osam punktova širom velikog grebena planine Jastrebac.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 19. feb 2020, 14:28) - anonymous [neregistrovani]

5 km puta

Tih 5 km puta bi unistilo krajolik i nanelo ogromnu ekolosku stetu...Bolje je ici biciklom ili peske, i nikakav put tuda ne treba da ide sem volovskog...

(sreda, 19. feb 2020, 12:39) - Alex [neregistrovani]

prokuplje-ribarska banja

Sta je sa putem Prokuplje-Ribarska banja??? Zasto godinama nije asfaltirano 5 km koji nedostaju. Hoce li neko da se pozabavi time?

(utorak, 18. feb 2020, 02:41) - Srba [neregistrovani]

Bravo

Svaka ti je zlatna

(utorak, 18. feb 2020, 00:17) - anonymous [neregistrovani]

Uzgajani

da bi bili loveni/ubijeni, zalosno - a plus je opasno za one koji idu tamo da setaju.
Ne dozvoliti izgradnju novih autoputa, samo se lepi izgled i tisina kvari.

(ponedeljak, 17. feb 2020, 20:40) - Tomislav [neregistrovani]

Juzna strana Jastrebca

Samo da podsetim, Jastrebac ima i juznu stranu ciji je pristup decenijama bio restriktivan. Potrebno je samo zavrsiti drzavni put 415 IIB reda 'Kruševac - Veliki Jastrebac - Velika Plana - Prokuplje' pa da Jastrebac bude dostupan sa svom svojom lepotom. Suvisno je i govoriti koliki bi ekonomski znacaj ovaj put imao za poverzivanje Rasinskog i Toplickog okruga.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">