Arhiv Kraljeva – podstanar kome preti urušavanje

Istorijski arhiv Kraljeva već šezdeset godina sabira i čuva vredno istorijsko blago Raške oblasti, ali je još „bezemljaš“. Kao podstanar, Arhiv je smešten u dve zgrade, a zbog stare i trošne konstrukcije, objektu sa arhivskim depoima preti i urušavanje. Više nije dovoljno stabilan da bi mogao da izdrži i težinu arhivske građe.

Podzemne vode dodatno su razdrmale zgradu u kojoj se nalazi arhivski depo i povećale pukotine koje su se ranije pojavile. 

Inženjer kraljevačkog Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem Marko Zečević kaže da su se u poslednjih godinu, do godinu i po dana pojavila neravnomerna sleganja, da oštećenja plafona, sa koga svakodnevno otpadaju delovi, nisu ni sanirana kako treba posle zemljotresa 2010. godine.

Zgrada se i dalje urušava. U prostorijama je vlaga, nema grejanja. Arhivar Slavoljub Milenković radi u zimskoj jakni. Kad je zima oštrija, brave se zalede.

„Uslovi nisu nimalo laki ni za rad ni za samu građu, jer bi temperatura trebalo da bude najmanje 18 stepeni da bi se sačuvao papir za neka druga pokolenja ne samo za nas“, zabrinuto kaže Slavoljub.

Čak i samo kretanje kroz depoe ugrožava arhivsku građu od neprocenjive vrednosti. Trenutno je, prema rečima direktorke Istorijskog arhiva Kraljeva Vesne Milojević, u depou smešteno 2.500 metara arhivske građe, a treba da se preuzme tri hiljade metara, što bi bilo ukupno pet i po kilometara.

„Započeli smo preuzimanje matičnih knjiga sa teritorije Kosova i Metohije što samo pojačava vrednost arhivske građe koja se nalazi kod nas a istovremeno smo pod vedrim nebom“, upozorava direktorka Istorijskog arhiva u Kraljevu.

Sanacija zgrade je hitna, ali je u njoj Arhiv je samo podstanar Mašinskog fakulteta u Kraljevu. Čak je i zgrada u kojoj se nalazi uprava pre tri godine restitucijom vraćena Manastiru Žiča, pa ovih danja iščekuju iseljenje.

Jedina nada da se Istorijski arhiv posle 60 godina konačno skući je preseljenje u objekat u centru Kraljeva, koji je dobio od Ministarstva odbrane, ali je i on u veoma lošem stanju i njegova adaptacija koštaće najmanje 55 miliona dinara. A taj novac kraljevački Arhiv nema.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво