Resava više neće plašiti ratare

U radove na rekonstrukciji i izgradnji sistema zaštite od velikih voda u svilajnačkoj opštini u protekle dve godine uloženo je više od 600 miliona dinara. Obezbeđeno je korito Resave i njenih pritoka, a radi se i na projektu navodnjavanja više od 3.000 hektara najplodnije zemlje u tom delu Srbije.

Strahovali su od izlivanja Resave, a u sušnim periodima i od manjih prinosa, jer plodne oranice nije bilo moguće navodnjavati uprkos tome što je reka blizu. Sada će, kažu ratari, njihove fabrike pod vedrim nebom imati sigurnije prinose.

"Ljudi će moći da seju razne kulture, do sada su sejali kukuruz i pšenicu, ali nadam se da će da se okrenu i povrtarstvu", kaže ratar iz Subotice Ljubiša Petrović.

Priprema za projekat navodnjavanja odvijala se paralelno sa radovima na regulaciji rečnog korita i u saradnji sa institutom Jaroslav Černi.

"Mislim da smo zajednički uradili veliku stvar i da nije bilo razumevanja Srbijavode, Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Srbije, svi bismo razmišljali o ovoj kiši, šta će da se desi ovih dana", ističe  predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Navodnjavanje iz kredita EBRD-a 

Projekat navodnjavanja vredan je 400 miliona dinara i finansira se iz kredita EBRD-a.

Radovi na rekonstrukciji i izgradnji sistema zaštite od velikih voda, vredni 3,3 miliona evra, finansirani su sredstvima iz fondova Evropske unije i u potpunosti su završeni u Svilajncu i naseljima Sedlare i Subotica.

"Nema opštine i grada gde nismo nešto radili i podizali stepen bezbednosti, danas živimo bezbednije, puno bezbednije, imamo i 18 velikih investicija od kojih je jedna ovde u Svilajncu koju završavamo. Dakle, sve one najteže tačke koje su bile u Srbiji pokušali smo da rešavamo", naveo je direktor "Srbijavoda" Gorn Puzović.

Katastrofalne poplave u Svilajncu svojevremeno su napravile štetu od milijardu i po dinara.

Sa takvim sistemom zaštite i dodatnom mogućnošću navodnjavanja, svi će sada mirnije spavati.

broj komentara 0 pošalji komentar