Šapčani ponovo udruženi: Svim snagama da mali Pavle ozdravi

Posle uspešne akcije za dvogodišnjeg Luku Mijailovića koji se oporavlja nakon operacije u Turskoj, Šapčani se ponovo udružuju u humanitarnoj akciji za lečenje osmogodišnjeg Pavla Pantelića koji čeka terapiju matičnim ćelijama u Ukrajini. Prvi humanitarni koncert biće održan u subotu u Šabačkom pozorištu.

Osmogodišnji Pavle prevremeno je rođen a nedostatak kiseonika tokom porođaja uzrokovao je psihomotorne poremećaje. Njegovo odrastanje osim roditelja, pomagali su brojni stručnjaci. Navikao je na tretmane logopeda i stalne odlaske kod lekara a u školi na personalnog asistenta.

"Ostaje glavni problem vezan za njegov govor, za njegovo nerazumevanje govora, i našli smo način i naša je zadnja nada i neki izlaz sa tretmanom matičnim ćelijama kji bi trebalo u Ukrajini, u Kijevu da se odradi", kaže Pavlova majka Katarina Pantelić.

Tretman matičnim ćelijama košta 10.000 evra, što je, kažu Pavlovi roditelji, prevelik iznos u odnosu na njihova skromna primanja, a lekari savetuju da se uradi što pre.

"Najviše se plašim toga, do deset godina otprilike, dečiji mozak se razvija i na njega može da se, da kažem pod znacima navoda, utiče. Pavle sada ima osam i po godina tako da nam nije ostalo još mnogo vremena. Ja imam osećaj bukvalno da njemu fali tako malo da on bude apsolutno zdrav dečak", ubeđen je Pavlov otac Bojan.

Da sakupe novac za Pavlov osmeh, najmlađi šabački umetnici, organizovaće koncert u Šabačkom pozorištu, predvođeni Tarom Cvetković i njenim balerinama.

"Učestvuje Abrašević, takođe Predškolska ustanova 'Naše dete' Iskrice, solista na gitari. Svi mi ćemo se potruditi da ostavimo srce na sceni za malog Pavla", poručuje Tara.

Da pomogne, na svoj način, pridružio se i proslavljeni šabački rukometaš Đorđe Rašić sa prijateljima.

"Ja ću, s obzirom na to da mi je rođendan, organizovati to slavlje, uslovno rečeno slavlje gde ću pozvati goste da ne donose poklone, već da donesu novčana sredstva koja ću usmeriti tom detetu, tj. toj deci, pojavilo se još jedno dete, mala Nikolina", objašnjava Rašić.

Akcija pomoći za Nikolinu Gitić iz Platičeva uveliko traje, a za oboje, poljubac zahvalnosti uputio je Pavle, koji se pred kamerom RTS-a oslobodio straha tek na rastanku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво