Aplauze osvajaju na svetskim scenama, trofeje donose u Kragujevac

Kragujevačka muzička škola "Doktor Miloje Milojević" smatra se jednom od najboljih u zemlji, a Odsek za harmoniku je među najboljima u svetu. Učenici sa tog odseka za godinu dana doneli su u Kragujevac četrdestak medalja i priznanja.

Njihovim nastupima, aplaudirala je publika na najznačajnijim muzičkim scenama. Od Svetskog trofeja u Portugaliji, do italijanskog Kastelfidarda, učenici Odseka za harmoniku, samo u godini za nama, doneli su u Kragujevac četrdestak medalja i priznanja.

"Učenici iz Kragujevca i profesori su jako poznati u svetu harmonike, kao jedni od najboljih svirača, a samim tim i najboljih profesora", kaže Stefan Dimitrijević iz Muzičke škole "Dr Miloje Milojević" u Kragujevcu. "Kad naša konkurencija, naši rivali čuju odakle dolazimo, nije im svejedno."

A za to itekako ima razloga. Kragujevački akordeonisti na takmičenju u Kastelfidardu stajali su rame uz rame sa duplo starijim izvođačima. Odmalena posvećeni muzici i svom instrumentu, znaju da je pored talenta, apsolutna posvećenost, jedini put do uspeha.

"Zahteva mnogo svakodnevnog rada, mnogo odricanja. Ustajemo ranije, malo kasnije ležemo, vežbamo. Ali ima se vremena i za grad i školu i za sve", ističe Petar Dinčić.

Luka Simić kaže da je zadovoljan uspehom:

"Naravno da sam zadovoljan, zato što mi je to bilo prvo, da kažem vatreno krštenje, najjače takmičenje na koje sam išao, najjača kategorija, zato što sam na svim ranijim takmičenjima bio u juniorskoj, to jest, svojoj kategoriji."

Osnovnu i srednju muzičku školu u Kragujevcu pohađa 1.200 učenika - na odsecima za sve grupe instrumenata. Tu je i solo pevanje, pa su Kragujevčani, prvi u Srbiji izveli celovečernju operu.

Pomažu i roditelji. Njihovim donacijama i sredstvima škole, kupljen je nov polukoncertni klavir.

"Da bismo imali dobru nastavu, moramo da imamo dobra sredstva, odnosno dobre instrumente", ističe Svetlana Stojilković, direktorka Muzičke škola "Dr Miloje Milojević". "To će nam omogućiti da u perspektivi napravimo veliko međunarodno pijanističko takmičenje."

Oko 160 zaposlenih, znanjem i zalaganjem, podržava svoje đake. Putem koji su oni već prošli, idu novi, daroviti naraštaji. Neki će na studije u Rusiju, Švajcarsku, Italiju. A, posle školovanja, kažu - pravac kući - u Srbiju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 09. feb 2020, 10:58) - anonymous [neregistrovani]

Nadam se

Da ipak stignete i koje kolo srpsko odsvirati..........meni ono nekako srcu milije od svega!!!!Cestitke i pozdrav!!

(četvrtak, 06. feb 2020, 22:25) - anonymous [neregistrovani]

Nase najsrdacnije cestitke momci!

Neograniceno se radujemo kada saznamo za uspehe nasih mladih. Vi ste nam jedina nada, da ce Srbija opstati i povratiti svoje "lice", kada je bila ponos sveta.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">