Skijaši na Kopaoniku odolevaju jakom vetru

Zbog snežne mećave saobraćaj ka Kopaoniku je otežan, a rad skijališta tokom dana bio je redukovan. Svi smeštajni kapaciteti su popunjeni, a najviše je porodica sa decom jer je u toku zimski raspust.

Za putare je danas bilo najviše posla od početka zimske turističke sezone. Sneg, led, vetar, magla i nanosi na kolovozu.

Do turističkog centra na vrhu planine ne može se bez pune zimske opreme. Povremeno ima i zastoja u saobraćaju.

Turisti koji su se dokopali Kopanika kažu da su jedva došli.

"Videli smo da kola stoje usput, ljudi navlače lance, ali nekako smo prošli, pitanje je kako ćemo se vratiti, ali sad nećemo da razmišljamo o tome", priča jedan od njih.

Ipak, mećava nije obeshrabrila oko 4.000 skijaša na stazama.

"Nama taj sneg treba, ali je dosta loše vreme. Vetar duva preko 100 kilometara na čas, tako da radi samo šest instalacija", požalio se Darko Jovanović iz JP Skijališta Srbije.

Skijaši koji su izašli na stazu kažu da nemaju nameru da odustanu uprkos vremenu. Ipak, priznaju da im nije lako da izađu na kraj sa vetrom i mećavom.

"Pa, bogami baš je teško. Ima dosta snega i vetra i baš je hladno, ima dosta magle tako da je baš nezgodno", kaže jedan od skijaša.

Mališani koji raspust provode na Kopaoniku uživaju u snegu. Pored domaćih gostiju u turističkom centru boravi i veliki broj stranaca – Rumuna, Kineza, Bugara.

"Za mene je ovo nezaboravno iskustvo. Divlja, ali prelepa planina", kaže jedan od turista koji je došao sa juga Kine.

Jasmina Premović iz Turističke organizacije Raška objašnjava da strane turiste interesuje pre svega gde mogu dobro  da ručaju, da popiju neko vino u planinskom ambijentu i gde mogu da nađu igraonicu za svoju decu.

Svi smeštajni kapaciteti su popunjeni u centru, ali i vikend naselju.

"Sve veći broj gostiju dolazi u vikend naselje. Ovde mogu pronaći sadržaje koji se nude i u hotelima u samom centru. Redovno održavanje puta, redovan autobuski prevoz, ski bus koji je proradio prošle godine doprinosi da se broj gostiju povećava", objašnjava Goran Stefanović, menadžer hotela "Kraljevi Čardaci".

Na Kopaoniku trenutno boravi 18.000 gostiju.

broj komentara 0 pošalji komentar