Skijaši na Kopaoniku odolevaju jakom vetru

Zbog snežne mećave saobraćaj ka Kopaoniku je otežan, a rad skijališta tokom dana bio je redukovan. Svi smeštajni kapaciteti su popunjeni, a najviše je porodica sa decom jer je u toku zimski raspust.

Za putare je danas bilo najviše posla od početka zimske turističke sezone. Sneg, led, vetar, magla i nanosi na kolovozu.

Do turističkog centra na vrhu planine ne može se bez pune zimske opreme. Povremeno ima i zastoja u saobraćaju.

Turisti koji su se dokopali Kopanika kažu da su jedva došli.

"Videli smo da kola stoje usput, ljudi navlače lance, ali nekako smo prošli, pitanje je kako ćemo se vratiti, ali sad nećemo da razmišljamo o tome", priča jedan od njih.

Ipak, mećava nije obeshrabrila oko 4.000 skijaša na stazama.

"Nama taj sneg treba, ali je dosta loše vreme. Vetar duva preko 100 kilometara na čas, tako da radi samo šest instalacija", požalio se Darko Jovanović iz JP Skijališta Srbije.

Skijaši koji su izašli na stazu kažu da nemaju nameru da odustanu uprkos vremenu. Ipak, priznaju da im nije lako da izađu na kraj sa vetrom i mećavom.

"Pa, bogami baš je teško. Ima dosta snega i vetra i baš je hladno, ima dosta magle tako da je baš nezgodno", kaže jedan od skijaša.

Mališani koji raspust provode na Kopaoniku uživaju u snegu. Pored domaćih gostiju u turističkom centru boravi i veliki broj stranaca – Rumuna, Kineza, Bugara.

"Za mene je ovo nezaboravno iskustvo. Divlja, ali prelepa planina", kaže jedan od turista koji je došao sa juga Kine.

Jasmina Premović iz Turističke organizacije Raška objašnjava da strane turiste interesuje pre svega gde mogu dobro  da ručaju, da popiju neko vino u planinskom ambijentu i gde mogu da nađu igraonicu za svoju decu.

Svi smeštajni kapaciteti su popunjeni u centru, ali i vikend naselju.

"Sve veći broj gostiju dolazi u vikend naselje. Ovde mogu pronaći sadržaje koji se nude i u hotelima u samom centru. Redovno održavanje puta, redovan autobuski prevoz, ski bus koji je proradio prošle godine doprinosi da se broj gostiju povećava", objašnjava Goran Stefanović, menadžer hotela "Kraljevi Čardaci".

Na Kopaoniku trenutno boravi 18.000 gostiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара