Sve o proizvodnji voća na jednom mestu: Savetovanje u Gruži

U Gruži je održao deveto Savetovanje voćara, koje okuplja najveći broj proizvođača iz Centralne Srbije. Pored edukacije i razmene informacija iz savremene voćarske proizvodnje, cilj Savetovanja je podizanje kvaliteta voćarske proizvodnje u skladu sa dostignućima u EU i svetu.

Većina meštana gružanskih sela živi od voćarstva, uglavnom od proizvodnje jabuka, ali i drugih vrsta voća koje izvoze na inostrano tržište.

Porodica Nikolić je organizator Savetovanja u Gruži i najveći su proizvođači voća jabuka, borovnica i nektarina u tom kraju. Takođe proizvode i montiraju protivgradne mreže.

"I ove godine imamo nešto novo što ćemo predstaviti na savetovanju", najavio je Nemanja Nikolić. "Ove godine je to dodatak za hidrauličnu platformu, utovarnu rampu za bokseve koja će olakšati berbu i kombinovani viljuškar za traktor."

Milica Milenković došla je  na Savetovanje iz Slatine kraj Čačka. Ova 27-godišnjakinja je diplomirani ekonomista i odlučila je da ostane na selu i započne proizvodnju borovnica. U taj posao uključila se cela porodica, i sada imaju zasad od tri hektara.

"Prošle godine smo imali prvu berbu, oko dve tone borovnica", ističe Milica,. "Ove godine očekujemo više. Došli smo ovde, u Gružu, da slušamo predavanja, koja su vrlo korisna nama koji smo početnici kao i nekome ko se do sada nije bavio borovnicom."

Gruža agrar okuplja stručnjake i proizvođače na jednom mestu. Na skupu je bilo šeststo učesnika, a predavači su iskusni stručnjaci iz Srbije i inostranstva, iz oblasti savremene voćarske proizvodnje.

Kao i svake godine, govorilo se o najzastupljenijim vrstama voća u našoj zemlji. Srbija je treća po proizvodnji šljiva u svetu, tu smo negde i u proizvodnji jabuka, rečeno je na skupu.

"U Srbiji ima oko pedeset miliona stabala šljive", rekao je prof. dr Franci Štampar sa Biotehničkog fakulteta u Ljubljani. Međutim, u poslednjih petnaest godina gotovo je prepolovljen: pre deceniju i po bilo je čak 80 miliona stabala.

Milan Lukić iz Instituta za voćarstvo Čačak govorio je o budućnosti ove voćne kulture. Borovnica je i ove godine apsolutni hit, i za nju su zainteresovani posebno mladi voćari koji su prisustvovali predavanjima.

I ove godine organizovana je izložba, a kako to tradicija ovog kraja nalaže, goste su dočekale i ispratile pesmom devojčice iz Gruže.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се