U valjevskim vrtićima decu, zbog zagađenosti vazduha, ne izvode u dvorište

Valjevo je danima među najzagađenijim gradovima u Srbiji. Proveravali smo kako se u Predškolskoj ustanovi poštuje preporuka Ministarstva prosvete čiji je cilj očuvanje bezbednosti i zdravlja dece.

Ovako je bilo pre podne ali i nekoliko prethodnih dana u svih devet dečjih vrtića u Valjevu. Zbog velikog zagađenja vazduha deca nisu izvođena u dvorišta vrtića. Ukupno je 2.500 mališana u predškolskoj ustanovi.

 

"Mi popštujemo preporuku Ministarstva prosvete. S tim, što smo i ranije u vezi te preporuke, kad god smo imali saznanja da je povećana koncentracija PM čestica u vazduhu, ponašali se u skladu sa preporukom koju smo dobili, što je podrazumevalio da ne izvodimo decu na vazduh i što češće provetravanje prostorija u kraćem vremenskom intervalu u odnosu na uobičajeno provetravanje, objašnjava Zlatomir Marković, direktor PU "Milica Nožica" iz Valjeva.

U zimskom periodu kada se zna da je u Valjevu svake godine veliko aero-zagađenje, predškolska ustanova organizuje boravak dece na svežem planinskom vazduhu. Na Divčibarama i Zlatiboru trenutno je 150 valjevskih mališana.

 

 

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 18. jan 2020, 19:35) - Zoltan [neregistrovani]

to je to

Ukinuti grejanje kuća i ustanova na ugalj i proveriti kroz inspekcijski nadzor kako se prave i po kom standardu kotlarnice!!!