Kad upeče "sidža" u decembru u Kraljevu

U Kraljevu je ovih dana jedna izdavačka avantura, neočekivano, postala fenomen. Besplatno izdanje časopisa „Sidže“ dva puta je štampano i istog dana razgrabljeno, a zajednica na društvenim mrežema, koja nosi isto ime, meri se hiljadama članova.

Sidža, ili za nekraljevčane, letnja vrelina. Samo desetak dana prošlo je od pojave crno-belog časopisa do Fejsbuk grupe koja broji gotovo deset hiljada Kraljevčana iz celog sveta.

„Čak je Čikago u top-deset gradova po broju čitalaca Sidže“, kaže Dragan Blagojević, koautor i izdavač Sidže.

I samim autorima i izdavačima časopisa je nejasno šta se zapravo dogodilo. Zatečeni su koliko uspomene mogu da ogreju, jače i od sunca usred leta – po „sidži“.

„Uopšte nismo očekivali taj publicitet, nismo tražili, nismo želeli da priča ide u tom pravcu. Cilj nam je bio da to bude jedna priča o Kraljevu, uska, lepa i da mi sačuvamo priče o tim našim ljudima“, navodi Jovan Antonić, koautor i izdavač Sidže.

O Duletu Binderu, Aci Nameštalki, Kimiju, Čombetu, to su ljudi malo poznati većini Srbije, za Kraljevčane su legende o kojima se prepričavaju anegdote.

Crno-bele stranice podsećaju na zanimljivu istoriju, simbole koji ovom gradu daju neodoljiv šarm.

Simbol Kraljeva, spomenik Srpskom ratniku koji se popularno zove Milutin, nalazi se u polukrugu. Ni arhitekte ne mogu da objasne zašto nije krug. Ni emisija, kažu, ne bi bila dovoljna za priče o Kraljevu i Kraljevčanima.

„Lepota Kraljevčanki se najviše vidi po sidži, kad je lepo vreme. Da li na gradskoj plaži, da li uveče na korzou“, kaže Dragan Blagojević, dugogodišnji novinar i koautor Sidže, a Jovan Antonić objašnjava da je to „ta veza između sidže i svega ostalog u Kraljevu“.

Uredničkom kolegijumu Sidže od drugog broja pridružuju se članovi Fejsbuk grupe. Dve strane biće posvećene njihovim najzanimljivijim objavama i fotografijama.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 25. dec 2019, 19:51) - Zoran Nikolć [neregistrovani]

Sidža

Svaka čast za ideju i velika podrška u daljem radu ili zadovoljstvu

(sreda, 25. dec 2019, 07:43) - Matijevic [neregistrovani]

"Sidža"

Lepa priča,hvala Vera,hvala RTS-u.Svaki grad,svaka varoš ima svoje specifičnosti,a Vi ste kraljevačke prestavilili na najlepši način,"izvukli"najzanimljivije.Hvala još jednom

(utorak, 24. dec 2019, 20:19) - Kraljevcanka [neregistrovani]

:-)

Lepi grade moj... :D

(utorak, 24. dec 2019, 17:15) - Vitanovcanin [neregistrovani]

Sidza

Konacno i iz srca lepe nam nase nesto vedro i pozitivno . . . Samo da se ne iskvare

div id="adoceanrsvdcfhklggd">