Radica živi sama na vrhu Čemerna, češće viđa medvede nego ljude

Šezdesetpetogodišnja Radica Brkušanin već godinama živi potpuno sama na vrhu Čemerna, planine kod Kraljeva, na 1.550 metara nadmorske visine. Vreme je zaustavila na 2018. godini kada je poslednji put silazila u selo. Sem drva, koja je sama dovukla iz šume, ovu zimu dočekuje bez ičega.

Do Radičine kolibe može se samo traktorom, s kamena na kamen. Na pojedinim mestima sliva se voda, pa i točkovi "zaplivaju". Godinama je sama na vrhu Čemerna, bez struje, telefona, bez sata i kalendara, češće viđa medvede nego ljude.

Radica Brkušanin ne veruje da će uskoro 2020. godina, ona misli da je 2018. Tada je poslednji put silazila do Mlanče.

U Kraljevu nije bila od 1986. Ne zna ni ko je na vlasti u Srbiji, sa novcem nema dodira. Za potrepštine je do sada razmenjivala deo šume, ali ove godine nije trampila ni metar.

"Imam nešto malo, biće za zimu, a drugo nešto! Povadio mi divljak, bila sam posejala po nešto, preriljao i povadio sve", kaže Radica.

Nekoliko puta godišnje razmeni pokoju reč sa šumarima. Nepoverljiva je prema kamerama.

Prve komšije su udaljene pet kilometara ka podnožju. Nude da bar prezimi sa njima.

Jelica Vasiljević iz Mlanče donela joj je hranu: "Nešto hrane, nešto iz kuće, a nešto sin kupio u prodavnici, nešto od garderobe, ali ona odbija da uzme. Kaže da ima. Biće joj do proleća, mada prošle jeseni nije bila u prodavnici."

Bojana Vasiljević kaže da je htela samo bombonu da uzme.

"Pitali smo je da li bi htela da joj kupimo ovce na proleće. Prvo se zamislila, a onda je rekla da neće da se zadužuje", kaže Bojana.

Budimir Vasiljević navodi da nije htela pomoć pri seči drva. "Poneo sam svoju testeru da joj isečem drva, ali nije dala", rekao je Budimir.

Radica ne želi ništa što ne može da plati, ali samoća i nemaština sve je jače pritiskaju, a uskoro će je i okovati sneg, koji ovde potraje i pet meseci.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 11. dec 2019, 09:45) - anonymous [neregistrovani]

ovo i ono

ovo i novo izgradjeni stanovi u Beogradu od 35 kvm i vecita lomljava oko parkinga. ovo ipak!

(sreda, 11. dec 2019, 08:38) - Rada [neregistrovani]

Sama

Ima u njenoj odluci i izboru više časti od većine nas.Nema ali neće milostinju.Siguran sam da je srećnija i zdravija od onih koji su mozak dali pod kamatu

(utorak, 10. dec 2019, 21:59) - anonymous [neregistrovani]

Kom

Pa šta želite g.dine od socijalnih službi? Na silu da je zbrinu? Ona je očigledno samovoljno izabrala njen način života. To je za respekt. Siguran sam da je imala razloga za taj izbor.
U neku ruku je i razumem...

(utorak, 10. dec 2019, 20:57) - Nedo [neregistrovani]

Ej drzavo Srbijo

Pa gdje su socijalne sluzbe drzave Srbije!!!!!!!!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">