Aktuelno u Užicu: Ko je junak našeg doba?

U Užicu je sinoć počeo 24. Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda" na kome je sedam predstava iz tri zemlje regiona koje su odabrali selektori Bojan Munjin i Zoran Stamatović. U konkurenciji za devet nagrada "Ardalion" su dve predstave iz Bosne i Hercegovine, jedna iz Hrvatske i četiri predstave iz Srbije.

Vatromet, baklje ispred pozorišta, trubači, himna i žamor sveta koji pozorišnu svetkovinu uvek nestrpljivo očekuje označili su početak festivala koji ove godine postavlja pitanje ko je junak našeg doba - i pozorišnim stvaraocima i užičkoj publici, koja je za sve ove odine izbrusila kriterijume.

"Po izboru predstava, po fenomenalnim glumcima, dobrim rediteljima i svim ostalim elementima predstave, siguran sam da ćemo moći da nađemo nekog svog junaka, među pozorišnim ljudima koji će ovih dana biti okupljeni u Užicu", kaže Zoran Stamatović, direktor i koselektor 24. JPF.

I sam festival je odgovor na to pitanje, potvrdio je otvarajući ga crnogorski reditelj i profesor, dugogodišnji prijatelj festivala Branislav Mićunović:

"Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu, festival bez prevoda, jeste junak našeg doba jer nadilazi nemire regiona i šalje jasne poruke o tome kako je moguće biti hrabar i istrajan i naklonjen zajedništvu."

Prve večeri užička publika gledala je "Nečistu krv" na način kako je klasično delo Bore Stankovića video ansambl beogradskog Narodnog pozorišta.

"Zahvaljujući njihovim izuzetnim ličnim ja, ova predstava je u svojoj tematici dobila dubinsko uzbuđenje koje se uvek traži", ističe Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu.

Bogat prateći program ovogodišnjeg festivala počeo je, kao i inače, podsećanjem na prošlogodišnji, kroz objektiv Radovana Baje Vujovića, hroničara festivala od njegovih početaka.

 

 


 

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">