Presušili potoci, Ibar se može pregaziti

Nizak je vodostaj reka u Kraljevu! Zapadna Morava i Ibar se na nekim mestima mogu pregaziti, a u nemalom broju korita rečica i potoka, kojih je u Kraljevu 174, vode nema. Posledice kasnog leta u oktobru osećaju i poljoprivrednici.

Uživaju u lepom vremenu, ali ne i u pecanju pored sve većih sprudova u koritu Ibra. Iako strpljenja imaju, ribolovci kažuda im se već duže vreme retko šta zakači na udicu.

"Poneka deverika, sitna šilja, šištavac slabo i on radi tako da je sve tanko", žali se Jovan Jovanović, ribolovac iz Kraljeva

„Za Ibar i ne Znam, ali za Moravu znam sto posto da nikad nije bio ovako nizak vostosaj. Pa nema, kolko, tri meseca nije pala kiša, možda i više. Ovo je nenormalno vreme, Razlika u temperaturi dvadeset stepeni, ne znaš kako da se obučeš", dodaje Miloš Pašić, ribolovac iz Kraljeva.

Toplo vreme produžilo je i vegetaciju biljaka u plastenicama.

"Nivo vode u bunarima je pao za metar, možda metar i jače tako da ako ovako nastavi bogami biće problema sa zalivanjem", kaže Kosta Vulović, ratar iz Kraljeva.

Problema sa oranjem već je bilo.

"Kao da oreš pistu u Lađevcima. To je tiha jeza. Znači možeš da vidiš ovamo, kako je početo da se ore to je ostavljeno. Do metra dubine vlage nema ni za lek", objašnjava Kosta Vulović, ratar iz Kraljeva

Iako pogled na reke zabrinjava, hidrolozi kažu da je protok zadovoljavajući i da živi svet za sada nije ugrožen. Ipak, letnji oktobar ribama ne prija.

"Može negativno uticati po životni ciklus riba, odnosno na njihove navike jer je ovo period otprilike prilagođavanja riba za predstojeće hladnije dane", objašnjava Olivera Aleksić, stručno lice Ribočuvarske službe "Vidre" iz Kraljeva.

Vodosnabdevanje u gradu na Ibru za sada je redovno i u gradskom vodovodu ne očekuju nikakve probleme.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво