Sećanje na Amidžu, Boru, Dejana i Sretena –Zašto?

Na današnji dan 1991. godine, dok su izveštavali sa ratišta u Hrvatskoj, ubijeni su Zoran Amidžić – novinar i urednik šabačkog Dopisništa RTS-a, Bora Petrović – snimatelj, Dejan Milićević – asistent snimatelja i Sretan Ilić – urednik u "Radio Šapcu". Za taj zločin još niko nije odgovarao.

Porodice, prijatelji i kolege 28 godina traže i čekaju odgovore. Svakog 9. oktobra zajedno postavljaju isto pitanje – kome je i zašto novinarska reč bila meta?

"Ja bih zaista pre svega se zahvalio svim kolegama tatinim i svim ljudima koji su ostali da rade ovde u Šapcu, u dopisništvu pri RTS-u, koji se sećaju tog dana, koji ne dozvoljavaju da se ne zaboravi šta se dogodilo", kaže Ognjen Amidžić, sin Zorana Amidžića.

Zoran Amidžić, Bora Petrović, Dejan Milićević i Sretan Ilić bili su uzori u profesiji, dobre kolege, ali pre svega sinovi, očevi, supružnici i braća.

"Moj brat Dejan bio je najmlađi među njima, imao je samo 25 godina, ta bol nikad nije prošla", ističe Suzana Šobić, sestra Dejana Milićevića.

Na putu između Petrinje i Gline, na Baniji, ostala je nezavršena televizijska reportaža. U službeni automobil u kojem se nalazila četvoročlana novinarska ekipa ispaljeno je više od 300 metaka.

"U to vreme ja sam imala dve i po godine, oca nisam zapamtila, ali eto, 28 godina kasnije mi i dalje čekamo istinu", naglašava Vanja Petrović, ćerka Bore Petrovića.

Na inicijativu zaposlenih u šabačkom Dopisništvu RTS-a ulica iz koje su Amidža, Bora, Dejan i Sretan otišli na poslednji profesionalni zadatak nosi njihovo ime. Investitori Pavlovića mosta na Drini, Šapcu su poklonili spomenik, u znak sećanja na ekipu koja je prva izveštavala o povezivanju Mačve i Semberije.

 

broj komentara 0 pošalji komentar