Počela setva u Srednjem Banatu

U Vojvodini je počela setva pšenice. Još je neizvesno kolike će površine biti pod žitom, jer su proizvođači nezadovoljni cenom ovogodišnjeg roda. Stručnjaci predpostavljaju da će se setva obaviti na 550 do 600 iljada hektara, kao i prošle godine.

Na području pet opština Srednjobanatskog okruga setva pšenice će se obaviti na površini od oko pedeset hiljda hektara, koliko je bilo i prošle jeseni.

Uslovi za setvu su otežani zbog manjka vlage u zemljištu ali kada su u ovaj posao uključene moćne mašine ni to nije problem.

Zbog skupljeg repromaterijala ratari kažu da će setva pšenice ove jeseni biti skuplja u odnosu na prošlu godinu i do dvadeset odsto.

Zorica Rajičić iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin kaže da je zmeljište dobro pripremljeno za ubacivanje semena i početak same setve.

Seme koje koristimo je izuzetno deklarisano samo iz naše proizvodnje. Sejemo 340 hektar, što trećina naše proizvodnje na našem proizvodnom centru. To je neđto više u odnosu na prošlu godinu, navodi Rajičićeva.

Iz poljoprivredne stručne službe Zrenjanin i ove kao i predhodnih godina na početku setve savetuju ratare.

Preporučujemo proizvođačima da obrate pažnju na kvalitet semena jer to je jako bitno da znaju šta seju, kaže Zorica Rajičić.

Pored setve pšenice u toku je i setva ječma koji će ove jeseni na ovom području zauzeti površinu od pet hiljada hektara. Optimalni rok za setvu je kraj oktobra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво