Počela šabačka pozorišna sezona

Dodelom nagrade "Boris Kovač" petnaestom Pozorišnom revijom i premijerom predstave "Šumadija" u Šapcu je počela nova pozorišna sezona, ove godine pod sloganom "Sloboda i odgovornost."

Dobitnik nagrade "Boris Kovač", posle 32 godine rada, za doprinos šabačkom pozorištu je glumac, Slobodan Petranović-Šarac, koji uverljivo, jednostavno i dirljivo dočarava ljude sa margine. Za sjajan glumački rad u predstavi "Rubište" Petranović je dobio i nagradu na festivalu "Joakim Vujić".

"Kad igrate u jakom ansamblu, onda je ponos sedeti na klupi u najjačem timu", kaže Petranović. Dodaje da je uzbuđen, iako mu to nije prva nagrada, ali jeste najdraža jer je došla od kolega.

Novu sezonu i pozorišnu reviju u Šapcu otvorila je premijera pseudoautobiografskog komada Filipa Vujoševića "Šumadija" u izvođenju domaćeg ansambla, koji govori o položaju umetnika u Srbiji. Likove pratimo kroz javu, san i TV program. Autor je glavnu žensku ulogu pisao za Suzanu Lukić koja igra samu sebe.

"Ovo je treći komad njegov koji igram a neki F i Suzana Lukić su sada zajedno na sceni. Ima nečeg vrlo našeg u tome, ličnog i privatnog ali s druge strane, to je samo komad", kaže Lukićeva.

U predstavi koja kroz prizmu malog čoveka na satiričan način govori o savremenom svetu, sve je duhovito ali je pitanje da li je smešno?

"O tome kako je danas biti neuspešan, osećati se neuspešno a i koje sve prepreke moramo na putu da savladamo i koje kompromise da napravimo da bi mogao da uspeš danas", stav je rediteljke Maje Pelević.

Autor teksta Filip Vujošević kaže da je oduševljen glumcima, šabačkim pozorištem, gostoprimstvom i ljudima iz organizacije.

U susret jubileju - 180 godina tetara u Šapcu, sezonu pod slognom "Sloboda i odgovornost" obeležiće još četiri premijere.

Direktorka šabačkog pozorišta Milena Minja Bogavac otkriva da su u pitanju predstave vrlo različitih senzibiliteta i vrlo različite formalne i teatarske strukture.

broj komentara 0 pošalji komentar