Knjiga protkana ljubavlju

Prihvati razlike, pobedi predrasude - poruka je neobične knjige za decu "Moja omiljena tetka", koju je napisala Marija Lazarević, iz Brestovca kod Leskovca.

Prvu rođendansku čestitku, prvi cvet od papira, desetogodišnji Jovan napravio je uz pomoć tetke Marije. Često je opisuje i u školskim sastavima. Uvek je, kaže, tu da ga razveseli, uteši, ohrabri, nauči važnim životnim lekcijama.

"Kada smo zajedno igramo neke društvene igre,pričamo koje bi smo radionice mogli da radimo" ističe Jovan Radovanović, Marijin bratanac.

O njegovom odrastanju i ljubavi koju gaji prema tetki Mariji, prikovanoj od rođenja za invalidska kolica govori i ova knjiga. Puna emocija, pisana rukom, sa zanimljivim ilustracijama oduševila je decu, a odrasle podstakla na razmišljanje. Najteže su kaže Marija barijere u glavama.

"Da se na neki nenapadan način njima pokaže kako su osobe u kolicima koje imaju samo fizički hendikep iste kao i svi ostali ljudi. Idu u pozorište, žive normalno i kako su njima potrebni samo posebni uslovi" kaže Marija Lazarević, autorka knjige.

Dom kulture u Brestovcu je Marijino omiljeno mesto gde može da predstavi svoje kreativne ideje kroz revije, izložbe, radionice, da ukaže na položaj osoba sa invaliditetom.

"Grad Leskovac je kroz projekat iz oblasti kulture stao iza ove odlične ideje. Pretočili smo je u delo i nadamo se da će neka ozbiljna izdavačka kuća prepoznati njenu potrebu" ističe Ivana Stojković Jović, urednica programa Doma kulture Brestovac.

Jedinstvena knjiga napisana s ljubavlju, iz potrebe i željom da se nađe i na policama u knjižarama. Ako je dobro zaspalo u ljudima, probudimo ga. To će biti poruka i pozorišne predstave koju će Marija uskoro režirati.

 

broj komentara 0 pošalji komentar