Izložba o Dositejevim danima u Dalmaciji

Pre nego što je Dositej Obradović postao prvi srpski ministar prosvete i osnivač Beogradskog univerziteta, podučavao je decu u seoskim školama. Tako je pre 250 godina stigao u Plavno kod Knina. Dalmatinci koji danas žive u Srbiji, organizovali su izložbu o tom periodu Dositejevog života i rada.

Dositeja Obradovića i Milorada S. Kuraicu već 250 godina povezuje Plavno, malo mesto kod Knina. Ovde je Dositej podučavao u seoskoj školi pre nego što je otišao za Beograd i bio je prijatelj sa Miloradovim pretkom Simeonom Kuraicom.

"O tome govori egzaktno pismo monahu Teodosiju koje upućuje Dositej Obradović, parafraziram: ukoliko ne budem tu i tu znaće Simeon Kuraica", kaže mr Milorad S. Kuraica.

I Milorad je napustio Plavno, ali godinama proučava život Dositeja Obradovića iz čega je nastala i izložba "Dositej i srpsko Plavno".

Ceo projekat podrazumeva i obnovu kuće u kojoj je osnivač beogradskog univerziteta živeo 1769. godine.

"Kuća je bila u prilično lošem stanju i potrebna je vrlo ozbiljna sanacija. Treba ozbiljno i pažljivo prići tom poslu da bi kuća postojala i za sledećih 200-250 godina", navodi Aleksandar Petrov, diplomirani inženjer arhitekta.

Obnovu podržava udruženje Dalmatinaca iz Subotice.

"Mi smo tu videli dobru priliku i šansu da naša pokoljenja imaju nešto što ostaje iza nas", navodi Tatjana Vukša Mandić iz Zavičajnog udruženja Dalmacija u Subotici.

Dolazak izložbe u Požarevac je posebno obradovalo njihove sunarodnike koji ovde žive.

"Video sam neke fotografije koje su meni poznate. Neposredno pored bratske kuće, tu je bila škola Dositeja Obradovića koja je izgorela početkom sedamdesetih godina i nije bila obnovljena", kaže Slobodan D. Bjelinić iz Požarevca.

Osnovna misija ovih posvećenika je da se ne zaboravi život Srba u Dalmaciji.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 06. okt 2019, 16:35) - Владимир Пекеч [neregistrovani]

Честитка

Милораде!
Ни Доситеј не би имао толико надахнућа ни прегнућа да шири и слави свој рад колико си их Ти уложио ових година. Велик и тежак је то посао, а ето, Ти га успјешно обављаш. Честитам.
Владимир

div id="adoceanrsvdcfhklggd">