Podignuta zastava Čivijaške Republike

Podizanjem zastave i čivijaškim časovima u šabačkim školama počela je "Čivijada" koja je pola veka zaštitni znak grada na Savi. Čivijaši kažu da sve što u gradu dobro stoji, učvrstila je čivija, a sve što se klima, tu su, privremeno, u šali, izvadili čiviju.

"Narode čivijaški, napredna humoristička inteligencijo i ostali planetarni rode, čuj i počuj a ponešto i prečuj!..." - počeo je svoju objavu Bora Božanić, čivijaški dobošar.

Umesto zvona, on je pozvao šabački podmladak na čivijaški čas, na kojem nema ocenjivanja. Za katedrom - prekaljeni učitelji za humor, podsetili su osnovce zašto su Čivijaši i da je smeh najbolja gimnastika za telo i duh koju treba negovati.

Čivijašenje je, kažu stariji, pravo stvaralaštvo, a čivija šabački sinonim za dosetku i vic koji nastaju iz svakodnevnog života.

"Mnogi satiričari su ponikli u ovom gradu i nadam se da će i među ovom decom koja su danas sjajno primila ovu našu priču, da će jednog dana i od njih postati neko slavno ime", Rade Đergović, aforističar.

"Zaista je pravo uživanje biti među šabačkim mališanima, jer oni sjajno razumeju sve ono što sadrži humor, što sadrži dvosmislenost", naglasio je aforističar Aleksandar Čotrić.

U naredna tri dana, ni rođeni Šapčani neće prepoznati svoj grad, jer će samo u karnevalima učestvovali više od 4.000 gostiju sa svih strana sveta. Biće, kažu organizatori i smešnih i ozbiljnih programa, ove godine više od 20, sve u duhu obeležavanja pola veka od prve zabranjene Čivije.

"I ove godine biraćemo najbolje iz oblasti aforizama, karikature, kratke satirične priče, izabraćemo novog predsednika Čivijaške Republike, igraćemo čuvenu utakmicu između konobara i glumaca, političara i novinara", najavio je Srđan Mitrašinović, direktor TO Šabac.

"Imamo beba tri puta više nego prošle godine, znači oko šeststo beba i isto toliko roditelja", kaže Raduško Janković, koordinator Čivijaškog karnevala. "Tu računam i trudnice, znači preko hiljadu učesnika samo u karnevalu beba."

Na čivijaškim izborima, ko je novi predsednik, unapred se zna. U nedostatku kadra, dovode Beograđanina - sudiju Apelacionog suda Miodraga Majića, što će, kažu u prestonici humora i satire, garantovati vladavinu prava.

broj komentara 0 pošalji komentar