Nastavljena rekonstrukcija Lazarevog grada

Prošle godine, sredstvima Ministarstva kulture i grada Kruševca, započeta je rekonstrukcija stare srpske prestonice čije je temelje postavio knez Lazar 1374. godine. Radovi su nastavljeni na mestu gde su prošle godine započeti na zapadnom bedemu. Na red je došla i kula.

Na veoma zahtevnim poslovima angažovani su stručnjaci iz republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i kruševačkog Narodnog muzeja. Za razliku od prehtodne godine, osim restauracije i konzervacije, obavljaju se i arheološka istraživanja.

"Planirano je po fazama da radimo. Spuštamo od zapadnog dela grada ka severnom sve do glavne kule i do malog grada. Posao jeste zahteva mi smo projekat već u Republičkom zavodu izradili i otprilike imamo neku sliku do kog nivoa i do koje mere će se prezentovati grad u budućnosti. Ograničenja su nam dosta velika u nekim delovima s obzirom da tu imamo neku plansku i neplansku gradnju koja je u neposrednoj blizini to nas ograničava nažalost", kaže Jovana Šunjevarić, arhitekta iz Republički zavod za zaštitu spomenika.

"Ideja je ove godine da se istraži trasa severnog bedema koja nedostaje. Tako da otvorena su tri kontrolna rova kako bi se ispratila trasa, kako bi arhitekte iz ZZS mogli da svoje radove nastave na konzervaciji i restauraciji dela bedema koji nedostaje", navodi Aleksandar Stamenković, arheolog u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika.

Za razliku od prošle godine kada su radove finansirali Ministarstvo culture i grad Kruševac sredestva u iznosu od četiri miliona dinara za radove koji se trenutno obavljaju obezbedio je Zavod za zaštitu spomenika kulture. U Kruševcu se nadaju da će biti dodatnih sredstava I da će se radovi nastaviti.

"Insistiramo na tome da rekonstrukcija bude u što većem obimu u onim delovima gde to može. Otprilike na dve trećine grada bilo bi moguće da se odradi bar delimična rekonstrukcija , a cilj je da to dobije oblik kako bi posetioci mogli da imaju osećaj da se nalaze u jednom srednjovekovnom gradu", navodi Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja Kruševac.

Za sada je planirano da se redovi u okviru ove druge faze završe do kraja meseca.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">