Teško je bez struje

Meštani Stubla kod Kraljeva već 4 godine imaju poteškoća zbog čestih nestanaka struje, a u poslednjih mesec dana je, kažu, taj problem postao još teži. Trpe domaćinstva, ali i firme koje posluju u tom selu.


Displeji isključeni, mašine stoje, struje nema. I to, kako kaže vlasnik preduzeća koje metalne proizvode izrađuje na CNC mašinama, deveti put u poslednjih petnaest dana. Ugrožena im je isporuka nemačkom kupcu, ali, kažu, od novca im teže pada gubitak poslovnog ugleda.

"Kada me zovne kupac i pita me šta je sa mojim proizvodom, ja mu kažem nemam struje. A sad, 21. vek, dal će to neko meni da veruje, mislim da neće" kaže Momčilo Mihajlović iz Stubla.
Trpe i 6 mini-mlekara u ovom kraju. U gazdinstvu Radovac su izračunali da ih svaki nestanak struje košta više stotina evra, jer mleko najčešće moraju da bace.

"Nestanci traju od 20 sati, 12 sati, pet sati. Moja realna šteta do sada je za ovih zadnjih 15 dana oko 2.000 evra", ističe Živomir Radovac, „Naše Mleko" iz Stubla.

Štetu imaju i Miletići koji gaje 4.500 pilića. Zbog vrućine, najmanje 200 ih je uginulo, a stradaju i elektromotori, ventilatori, elektronika. Iako imaju agreagate, kažu da oni ne mogu da reše problem.

"Zato što je velika cena nafte, velika potrošnja, već plaćamo struju tako da još samo poskupljavamo troškove proizvodnje" naglašava Miloš Miletić, poljoprivredno gazdinstvo iz Stubla.
Više puta su se obraćali Elektroprivredi i pojedinačno i peticijom.

"Zadnji put su me uputili na blagajnu da se obratim njima da oni otklone kvar", dodaje Miloš.
"Kažu da biće struje, pa nas obraduju recimo uveče mi kažu u 10, ej doći će sutra struja, pa je nama lakše", kaže Živomir.

"Na kraju se sve svodi da oni nama nisu dužni struju, dodaje Momčilo.

RTS-u su iz EPS-a odgovrili da struja nestaje zbog posledica junskog nevremena. Ekipe tog preduzeća su, kažu, pronašle kvar na delu dalekovoda od Čukojevca do Stubla.
"Ogranak Kraljevo hitno je započeo zamenu svih izolatora na deonici i taj posao biće završen do 10. jula. Na taj način trajno će biti rešen problem u prekidu snabdevanja električnom energijom za selo Stubal i ostale korisnike koji se napajaju sa ovog dalekovoda."​
U Stublu kod Kraljeva sa oko 1.000 stanovnika radi dvadesetak, uglavnom porodičnih, firmi.

broj komentara 0 pošalji komentar