Kako je izgledala prva srpska zastava

Najstariji podaci o srpskoj zastavi, sačuvani su u Dubrovačkom arhivu: tamo su, u 13. veku, pohranjene dragocenosti kralja Vladislava i kraljice Belosave. Među njima je i srpska kraljevska crveno-plava zastava.

Mileševu i dvor srpskog kralja Vladislava, sina Stefana Prvovenčanog i sinovca Svetog Save, kraljeva blaga i državna znamenja napustila su kada je Vladislav bio prinuđen da prizna svog brata Uroša za kralja srpskih zemalja, a on otišao u Zetu.

Ove dragocenosti Vladislavljeva udovica, kraljica Belosava, predala je na čuvanje dubrovačkom Arhivu. Bile su tu ikone optočene zlatom i srebrom, jevanđelja, skupoceni vez, srebrne i zlatne ripide, odore i srpska zastava.

"Kao redak relikvijar, jer tu su samo vredne stvari sačuvane, nalazila se i srpska zastava", ističe Slavoljub Pušica, istoričar. "Od tog vremena, do današnjeg, srpska zastava je uvek crveno-plava i to je, u stvari, jedan istorijski trag koji govori da u tom 13. veku Srbi već imaju svoju zastavu."

Osim boje i svilene tkanine, u dubrovačkim spisima, nema detalja o ovoj zastavi, ali taj crveno-plavi steg, bojom je iskazivao vekovne ideale srpskog naroda - one koji će postati i simboli vidovdanske etike: crvena je označavala odbranu slobode, a plava odbranu pravde.

O daljoj sudbini te najstarje poznate srpske zastave ne zna se baš monogo. Ona se pominje još jednom - 1281. godine, kada je sin kralja Vladislava, župan Desa, poslao delegaciju iz Kotora za Dubrovnik,da iz tamošnje blagajne vrate kraljeve i kraljičine dragocenosti. Na spisku tih preuzetih stvari je, naravno, bila i svilena, crveno-plava zastava.

Srpska zastava menjala se, potom, a sećanje na nemanjićki zavet, staru slavu i državu, ostalo utkano i bojom, u zastave i barjake koje će oslobodioci nositi. Današnja srpska zastava je ozvaničena Sretenjskim ustavom i uz crvenu i plavu ima i belu boju. 

broj komentara 0 pošalji komentar