Niš: stručnjaci o osiromašenom uranijumu

U Nišu se održava drugi simpozijuim o posledicama bombardovanja naše zemlje, 1999. godine, osiromašenim utranijumom.

Simpozijum je okupio brojne stručnjake iz Rusije, Grčke, sa Malte, iz Italije i naravno iz naše zemlje. Izloženo je ukupno 35 naučnih radova na ovu temu a u pravnom smislu prednjači Italija gde je već doneto 80 pravosnažnih presuda prema kojima porodice vojnika žrtava osiromašenog uranijuma treba da se obeštete. Očekuje se još veći napredak, jer medicina svakodnevno napreduje.

 

„Pre nekoliko dana upotrebljena je nova tehnika, ispitivanje DNK i biopsija je nedvosmisleno pokazala prisustvo osiromašenog uranijuma kod tumora kosti", potvrdio je Domeniko Leđiero NVO "Opservatore militare".

 „Skupština je formirala komisiju koja utvrđuje uzročno posledičnu vezu. Mi imamo preliminarni izveštaj, da deca rođena posle bombardovanja više obolevaju od tumora. Kad se utvrdi ta veza onda mi možemo da pokrenemo postupak. Moto simpozijuma je "istinom do pravde". Mi samo istinom možemo da dođemo do odštete, i da se što pre uklone mine, kojih još ima u nekim delovima zemlje, jer nam one i dalje zagađuju vodotokove", objašnjava prof. dr Srđan Aleksić, organizator.

 

Na simpozijumu je promovisana i knjiga „Godine tišine i uranijumski vojnici" u kojima su zabeležene najbitnije stvari i iskustva ljudi koji su na bilo koji način povezani sa osiromašenim uranijumuom.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 18. jun 2019, 22:07) - anonymous [neregistrovani]

Postovani, ne odustajte

od zapocetog dela, to je pravi put, a drzavi Srbiji je nanesena nevidjena steta i strasna oboljenja, koja su i najavljena od poznavalaca toga zla, koje nam zlikovacki nato posejao po zemlji.