Festival Ruže Lipolista

U Lipolistu selu u Mačvi, meštani se bave gajenjem ruža. Već četvrt veka organizuju i čuveni Festival - "Ruže Lipolista" koji je privredna, ali sve više i turistička manifestacija. Proveravali smo koje su najatraktivnije sorte i kako teku pripreme za Festival.

Ružina polja u Lipolistu, i pored majske hladnoće koja je usporila razvoj cveta, zahvaljujući nezi, spremno dočekuju festival. Ovde procveta oko 800.000 pupoljaka, četvrtina od toga na imanju porodice Milana Topalovića, koja se gajenjem cveća i zelenila na 20 hektara bavi duže od 6 decenija.

„Najviše se, pored domaćeg tržišta, plasira u Evropsku Uniju, zatim u Rusiju i u zemlje u okruženju", kaže Milan Topalović, proizvodjač ruža iz Lipolista.

Za dobrar kvalitet i poziciju na tržištu, kažu u Lipolistu, potrebni su posvećenost i znanje, zbog čega neguju prekograničnu saradnju sa Hrvatskom i sa Lotumom u Holandiji.

Prateći svetske selekcionare, ovde je počela proizvodna deset novih sorti ruže. Posebno zaimljiva je đulbešećer, ruža za slatko, sokove i mirisna ulja, koja će procvetati iduće godine.

U sezoni u ružićnjacima Lipolista radi pola sela, u nekim porodicama četvrta generacija , kao kod Marinkovića, u čijem životu ruža ima posebnu simboliku.

„Ona je svakako naš posao, mi od toga živimo ali i više od toga. Ona je pre svega ljubav, bilo je godina u tih 40 kada se ruže nisu mogle nigde prodati, u ratnim uslovima i tako dalje, ali smo ih ipak gajili", priča Milan Marinković, proizvodjač ruža iz Lipolista.

Za najvažniji događaj u kalendaru, meštani Lipolista uveliko uređuju dvorišta i bašte. Za uživanje u bojama i mirisima ove godine organizovano je dodatnih sedam turističkih tura.

„Očekujemo da će oko 2 do 3 hiljade ljudi biti na festivalu. Pripreme su u toku, ulaze u završnu fazu, ovih dana će se montirati i štandovi", kaže Goran Mijailović, predsednik Udruženja "Ruže Lipolista".

Ponosni na trajanje i entuzijazam ružara, organizatori 25. Festivala afirmisaće rad i znanje ali i umetnost. Za izložbu cveća prijavljeno je 50 izlagača a posebna atrakcija biće Ajfelova kula od ruža.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво