Oko dve hiljade učesnika na danima planinara u Kosjeriću

Dani planinara Srije, najveća manifestacija planinarskog sporta u našoj zemlji, održana je u Kosjeriću. Pored zaljubljenika u prirodu iz Srbije učestvovali su i planinari iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske i Makedonije.

Podno planinskih masiva Maljena i Subjela okupilo se oko hiljadu planinara. Organizovano je pešačenje do Crnog vrha na Divčibarama i Kozomira u dužini od 20 odnosno 15 kilometara.

 

"Već 3 godine planinarim sa roditeljima. Ovo mi je treće kolo Treking lige Srbije", kaže Minela Hodžić, iz Priboja.

"Ja sam se opredelila za veliku stazu koja je 36 kilometara sa 1550 metara uspona", kaže Dragana Milanović, iz Niša.

Na Danima planinara održano je i državno prvenstvo u orjentaciji kao i prvo republičko takmičenje u planinskom trčanju za juniore i kadete.

"Naš cilj je da što više mladih imamo u planinarskoj organizaciji jer nije cilj da samo mi imamo mlade već i svi ostali klubovi i drštva u Srbiji. Mi trenutno u klubu imamo preko 300 dece uzrasta od 7 do 12 godina maksimalno", navodi Milanka Arsić, organizator skupa, iz PSK "Balkan" Beograd.

"Dani planinara su zapravo akcija u kojoj se ogleda jedinstvo različitosti planinarskog sporta", kaže Iso Planić, predsednik Planinarskog saveza Srbije. "Ovde se susreću oni koji se bave pešačenjem, planinarenjem, planinskim trčanjem, oni koji predstavljaju vodičku službu, Gorsku slušbu spasavanja."

Na Master kupu Traking lige Srbije najviše medalja osvojili su planinari iz niškog kluba Mosor, a u pojedinačno među ženama, najbolja je bila Maja Milosavljević iz Kruševca, a zlatnu medalju u muškoj konkurenciji osvojio je Jurica Srejić iz Beograda.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. jun 2019, 19:59) - Витомир [neregistrovani]

Школе и планинарење

Уведимо планинарење у основне школе. То је спорт и начин живота. Планинарење смањује вршњачко насиље у школама