Brindzovi haluški iz Kovačice

U Kovačici je održano treće Međunarodno prvenstvo u kuvanju i jedenju brindzovih knedli, slovačkog nacionalnog jela od testa i ovčijeg sira. U takmičenju su učestvovale ekipe iz vojvođanskih mesta i inostranstva.

Brindzovi haluški, kao ih Slovaci zovu, su njihovo nacionalno jelo koje se pravi od krompira, ovčijeg sira i slanine.

U Slovačkoj postoji takmičenje u pravljenju i jedenju tih knedli, na kojem su učestvovali Kovačičani, a sada se ta manifestacija održava i u Srbiji. Cilj je napraviti što ukusnije jelo za kratko vreme, a onda ga i što brže pojesti.

Ekipe imaju po četiri člana koji moraju da pojedu tri kilograma knedli.

„Svako ima svoj recept, ali naš je najbolji. Potrebno je 3 kilograma krompira, 1,5 kg brindze, 1 kg pržene slanine i brašno”, otkriva Miroslav Činčura iz Slovačke.

„To jelo je iščezlo iz naših jelovnika, skoro se zaboravilo, ali mi je drago da posle dve godine to polako vraćamo”, kaže Pavel Balaž, iz Udruženja „Memorijalni centar dr Janko Buljik" Kovačica.

Ova gastronomska manifestacija zaživela je u Kovačici zahvaljujući udruženju „Memorijalni centar dr Janko Buljik” i Turističkoj organizaciji. Takmičilo se više od 20 ekipa.

„Došli su nam iz Mađarske, Austrije i Slovačke”, kaže Dragana Latovljev, iz Turističke organizacije Kovačica, „ranijih godina bili su i iz Hrvatske, ali ove godine nisu mogli da dođu. Ostale ekipe su iz mesta gde žive Slovaci u Vojvodini.”

Prihod od prodaje knedli sa ove manifestacije biće poklonjen OŠ „Mlada pokolenja" iz Kovačice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се