Bor: Čišćenjem vodotokova protiv poplava

U poslednja 24 časa na području Gradske uprave Bor palo je 26 litara kiše po kvadratnom metru. Svi članovi tima za odbranu od poplava su u pripravnosti, a JKP Vodovod uveo je 24-časovno dežurstvo.

Tokom prošle godine najkritičnija situacija je bila u selu Zlot, kada se voda iz Zlotske reke izlila u domaćinstvo Vlastimira Dobromirovića.

"Ja sam stavio neke svoje merke da pratim vodostaj reke, međutim, ujutru je ona preplavila obalu, velika količina vode, odmah sam zvao štab za krizne situacije, tako da su oni vrlo brzo odazvali, poslali su kamion rizle i rovokopač", kaže Dobromirović. "Iskopali su poprečne kanale i ispustili višak vode i od rizle smo napravili zaštitni bedem i tako smo izbegli neželjene posledice."

Poučeni ovim primerom, čelnici Bora uložili su milion i po dinara i očistili vodotokove drugog prioriteta u pet mesnih zajednica koje su najugroženije: Zlot, Metovnica, Tanda, Lika i Šarbanovac.

"Danas imamo potpuno drugačiju sliku u odnosu na 2017, 2018. godinu i da smo pet seoskih mesnih zajednica očistili, kompletne vodotokove drugog reda i sve predviđene ili padavine koje se očekuju u nekim narednim periodima smatramo da nisu rizične po grad Bor i po naše mesne zajednice", objašnjava Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Očišćen je i Zlotski kanjon koji spada u vodotok prvog prioriteta.

"Otklonili smo opasnost zbog nastalog mulja, da tu dođe do izlivanja reke, a ujedno smo stvorili  veliki alternativni vodozahvat koji bi koristio u slučaju velikih požara", objašnjava Danijel Aleksić, član Gradskog veća.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Miodrag Marković kaže da ima dovoljno materijala za učvršćivanje rečnih obala i ostalih vodotokova, a preduzete su i mere da ne dođe do izlivanja kanalizacije u pojedinim gradskim ulicama.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">