Defileom "Besmrtnog puka" jedanaest gradova u Srbiji obeležilo Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom 11 naših gradova obeležava defileom "Besmrtni puk", u znak sećanja na žrtve velikih ratova i NATO agresije. U nekim gradovima, defile je zakazan u poslepodnevnim satima.

Polaganjem cveća na spomenik oslobodiocima Kruševca počelo je obeležavanje Dana pobede na fašizmom u Drugom svetskom ratu. Najpre je odata pošta borcima na Spomen kompleksu Slobodište, a brojne delegacije položile su vence na Spomenik ruskim vojnicima  koji su poginuli oslobađajući Kruševac.

"Svake godine dolazim ovde i stavim cveće na spomenik herojima koji su položili svoj život na srpskoj zemlji", kaže dr Večoslav Gorjanov, potomak boraca iz Rusije.

Milosav Petrović, borac iz NOB-a kaže da je taj dan označen kao sloboda:

"Postao je mir i počela je izgradnja zemlje."

Obeležavanje Dana pobede nastavljeno je maršom "Besmrtnog puka". Ulicama slobodarskog Kruševca građani su nosili slike svojih predaka i bližnjih koji su se borili za slobodu.

Marširao je "Besmrtni puk" i ulicama Kraljeva. U gradskoj upravi upriličena je izložba "Srbija, Rusija, Jugoslavija, Sovjetski Savez" i prikazan film "Bitka za Sevastopolj".

"Meni je skoro sedam članova iz porodice Vukadinović streljano", rekao je Ljubinko Vukadinović iz Kraljeva. "Značajna je ova pobeda, značajna zbog toga."

Prvi put ova manifestacija održana je i u Kikindi. Patriotski skup Besmrtni puk organizovalo je Udruženje potomaka ratnika Srbije i Gradska uprava.

"Mi smo jedan herojski narod koji je mnogo stradao u našoj prošlosti i duboko sam ubeđen da smo uvek bili na pravoj strani", navodi Saša Spasojević iz Paraćina.

Gradskim trgom u paraćinu danas su prošetali potomci predaka i poginulih koji su učestovali u odbrani Srbije u oba svetska rata i ratovima devedesetih godina prošlog veka.

Dan pobede Niš je obeležio tradicionalnom šetnjom besmrtnog puka od Logora "12. februar" na Crvenom krstu do centralnog gradskog trga.

Vladimir Lazarević, general u penziji misli da je ova manifestacija je simbol nepokora i patriotizma srpskog čoveka:

"Genetski kod je usađen u srpskom čoveku: nepokor, patriotizam i slobodoljublje."

"Danas smo se okupili da im odamo počast i priznanje za žrtvu koju su dali. Šta da vam kažem. Ako ne cenimo naš narod i žrtve neći ni drugi da nas cene", kaže Saša Savić, "Noćni vukovi".

Ova rodoljubiva manifestacija ima međunarodni karakter i održava se u četrdeset zemalja sveta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи