Posle studija, novine na dedinom imanju u Poljskoj Ržani

U pirotskom kraju, nekada poznatom po stočarstvu, poslednjih nekoliko godina stočni fond se stalno smanjuje. Ne pomažu mnogo ni državne, ni subvencije lokalne samouprave, koja je iz budžeta za razvoj stočarstva izdvojila 10 miliona dinara, ove godine. Glavni razlozi za to su pusta staroplaninska sela i nezainteresovanost mladih da se bave ovim teškim poslom. Takvu sliku pokušava da promeni jedan školovani mladić u pirotskom selu Poljska Ržana.

Tek svršeni student poljoprivrede Miloš Pejčić iz Pirota,od malih nogu je pomagao dedi na njivi i u štali ,pa ne čudi njegova ljubav prema selu. Ključ uspeha je da radite ono što volite - kaže Miloš, pa je to jedan od razloga zbog kojeg je preuzeo porodično gazdinstvo u svoje ruke.

Smatram da je proizvodnja hrane budućnost ,da je kvalitetne hrane sve manje....i mislim da će ljudi plaćati kvalitet u budućnosti, kaže Miloš Pejčić iz Poljske Ržane kod Pirota, a njegov deda Predrag Pejčić dodaje:

"Ja sam srećan zbog toga što neće ovo da se ugasi. Jer tu stvarno nazirem dobru proizvodnju -maltene i dobru zaradu,biće za nas apsolutno bolje nego da radimo bilo gde."

Iako su i do sada imali zaokružen proces proizvodnje od sirovine do prerade, mnogo toga se promenilo od kako se Miloš vratio s fakulteta i počeo da primenjuje stečeno znanje.

"Jedna od najefikasnijih novina je na primer, promena obroka kod krava, što je rezultiralo time da pored povećanja muznog proseka imamo i mnogo bolji reproduktivni status kod krava. Muzni prosek na našoj farmi je trenutno 29,3 l mleka -odnosno dnevno bruto 650 litara mleka, navodi Miloš.

Pejčići će uskoro graditi novi objekat i još povećati broj grla, i za to koriste i državne i subvencije lokalne samouprave Pirota.

"U stočarstvu ćemo najpre finansirati kupovinu i nabavku priplodnih grla ,a zatim i opremu koja se koristi u stočarskoj proizvodnji. Pravo imaju sva registrovana poljoprivredna gazdinstva na teritoriji grada Pirota", objašnjava Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu.

Interesantno je da u pirotskim selima, gde je nekada ovčarstvo bilo najzastupljenije, poslednjih godina primat zauzima intenzivna govedarska proizvodnja, pa su i subvencije u stočarstvu uglavnom usmerene ka povećanju kvalitetnih grla goveda.

broj komentara 0 pošalji komentar