Sve više malinara u Toplici

U Topličkom kraju višnja i šljiva decenijama su dominantne voćne vrste, ali je u poslednjih desetak godina i malina sve zastupljenija, naročito u višim, planinskim predelima. Ova proizvodnja predstavljala je značajan oslonac malobrojnim domaćinstvima, koja poslednjih godina, zbog niske cene, minimalno zarađuju, ali ipak ne odustaju.

Malinari na Pasjači i Belom Kamenu i ove godine, uz dosta napora, pripremili su svoje malinjake za novu proizvodnu godinu. Kažu da kvalitet voća ovde, pre svega zbog agroekoloških uslova u netaknutoj prirodi, nikada nije bio upitan, ali da bi još jedna godina sa lošom cenom, bila pogubna za dalju proizvodnju, ali i za opstanak ovdašnjih stanovnika.

"Donela mi je dosta toga, međutim, nekako cene su u zadnje vreme loše, tako da, zadnjih godina samo krpimo kraj sa krajem, drugo ništa", kaže Miroljub Dimitrijević, malinar iz Jovinih Livada.

Površine pod malinom rastu iz godine u godinu i sada se već može govoriti o proizvodnji na desetima hektara, zbog koje, naročito tokom berbe i ožive ovi, skoro napušteni predeli.

"Sad po nekoj mojoj proceni, gruboj mislim da ima najmanje pedeset hektara. Ima malo povratka, malina je povratila jedan deo, ali to je delimično", navodi Miroljub Dimitrijević, malinar iz Jovinih Livada, a Novak Dimitrijević dodaje: „Sve može, samo treba radit i treba imat ko da radi".

Kako bi povećali prinose i smanjili rizike u proizvodnji, a samim tim i nešto zaradili, mnogi proizvođači sve tešnje sarađuju sa poljoprivrednim stručnjacima, čije im je prisustvo više nego dragoceno, zbog primene određenih novina u proizvodnji.

"Na ovom gazdinstvu je odrađena prošle godine agrohemijska analiza zemljišta i proizvođač Miroljub Dimitrijević je po našoj preporuci odradio đubrenje", kaže Milan Tošković, savetodavac u PSSS u Prokuplju.

Stručnjaci savetuju i da na ovakvim prostorima, na oko hiljadu metara nadmorske visine, treba razmišljati i o organskoj proizvodnji, ali apeluju i na državu da pomogne oko uređenja puteva i vraćanja izvesnosti, koja poslednjih godina uglavnom izostaje.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">