Radionice kreativnog učenja na Đetinji

NTC program učenja daje važna uputstva o tome kako učenje učiniti zanimljivim i kako maksimalno razviti intelektualne potencijale dece. Kreativno učenje po modelu „Nikola Tesla centra", primenjuje se u 17 država Evrope, program su akreditovala Ministarstava obrazovanja u 7 zemalja, uključujući i Srbiju. Fondacija „Liverich" iz Užica organizovala je nedavno NTC vikend u gradu na Đetinji, a dvodnevne radionice i seminari su pokazali da za ovaj program vlada veliko interesovanje.

I nije, i jeste igra - kombinovanje, istraživanje i traganje za odgovorima na vrlo zanimljiv način, a rezultati su razvoj brzine razmišljanja, povezivanja i zaključivanja, koncentracija. Učenje, koje nije dosadno. I dok razmišljaju šta je to što liči na pečurku i uvek je mokro, ili preko koje životinje pređe najviše pešaka, deca usvajaju znanja i uče da misle.

 

„Od deset najtraženijih zanimanja, devet nije postojalo pre deset godina. I, ako gledamo tako, mi spremamo, zapravo, decu za zanimanja koja još ne postoje. I šta je onda funkcija obrazovnog sistema - da ih naučimo da misle, ili da uče napamet? E to je cilj NTC programa - da ih učimo da misle, a kada misle, oni će naučiti lekciju, a kada uče napamet, zaboraviće. Tako da učitelji koji primenjuju program, i koji prođu naš seminar koji je akreditovan, oni to lepo prenesu deci i rezultati su iznad svih očekivanja", kaže Ranko Rajović, autor NTC programa.

„Ono što ja radim, jeste konkretno, da napravim atmosferu, tokom časa, makar pred kraj časa, da oni saopštavaju svom mozgu i povezuju stvari i zaključuju i prave nove ideje. Jer, to je ono što se već ceni, a tek će da se ceni u svetu. Dakle, kako da ta neuronska mreža, sa kojom se svako rodi, bude što moćnija - kako da, recimo, iz ovog položaja, zatreperi - ovoliko", kaže Uroš Petrović, koautor NTC programa.

Dvodnevne radionice i seminari, i u Užicu su pokazale kako motivisati decu, zadržati njihovu pažnju i koliko roditelji, vaspitači i učitelji u tome imaju važnu ulogu.

„Za ovo NTC učenje, tražila se, što bi se reklo, karta više - iz raznih škola, baš smo imali dosta interesovanja, nismo mogli da, na žalost, svima izađemo u susret", kaže Nikola Bacetić, direktor, iz Prve osnovne škole, Užice.

„Ovo je zgodna prilika, da stvarno, svi koji su učestvovali u ova dva dana u NTC vikendu dobiju jednu, onako, komplet poruku - kako mi kao društvo, odnosno, kako pojedinac roditelj, nastavnik, koji radi sa decom, i samo dete, mi možemo stvarno da radimo na tome da deca imaju bolje osnove, da napreduju, da izrastu sutra u srećne i uspešne ljude", kaže Marija Ždero, iz Fondacije "Liverich", organizator NTC vikenda u Užicu.

Upravo u periodu kada je to najvažnije, od rođenja pa do desete godine, ovakve aktivnosti i igre pozitivno utiču na razvoj mozga, a temelje se na novim otkrićima iz područja neuronauke. Informacije se dobijaju na način koji liči na igru, usvajaju, povezuju i tako stiče ono najbitnije - funkcionalno znanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво