Knić: Dobra zarada od proizvodnje kornišona

Više od polovine obradivog zemljišta u opštini Knić koristi se za uzgajanje povrća. Sve je više poljoprivrednika zainteresovanih za kooperativnu proizvodnju kornišona. Uz dobro organizovanu proizvodnju mogu da zarade od dve do ti hiljade evra.

Porodica Filipović iz Grivca kod Knića 16 godina proizvodi rasad paprika, paradajza, krastavaca i drugog povrća u šest velikih plastenika. Posla, kažu, ima tokom cele godine.

"Polovinom januara počinje setva posle toga kreće pikiranje, jedno za drugim I tako sve do kraja marta", kaže Milovan Filipović, iz Grivca.

Mira Filipović kaže da najviše posla ima kada je prodaja: "Mora da se zaliva, mora da se pakuje u kombi, da se tera, prodaje, po jedno dete ide sa njima na pijacu".

Od prošle godine 60 povrtara iz opštine Knić proizvode kornišone u saradnji sa beogradskom firmom Global sistem kooperativa i, zbog dobrih rezultata, žele da nastave saradnju. Ove godine ugovore o proizvodnji paprika i konišona potpisalo je 150 poljoprivrednika, među kojima je i Suzana Đurić iz knićanskog sela Brnjice.

"Prošle godine sam uzela 10 ari kornišona i ove godine sam ponovo uzela 10 ari i toliko paprika. Imala sam lepu zaradu", kaže Suzana.

Firma poljoprivrednicima daje rasad, hemijska sredstva, folije, radi hemijsku analizu zemljišta, osigurava useve, angažuje poljoprivrednog stručnjaka i obezbeđuje plasman kompletnog roda. A poljoprivrednici im ulaganja vraćaju u proizvodima.

"Svaki dan putem SMS-a dobiju šta taj dan treba da rade na gajenju useva, da li je kornišon ili paprika, tako da je njihovo samo da rade", navodi Nemanja Joksić, direktor „Golobal sistem kooperative".

"S obzirom na vreme pristizanja kultura da imaju dve do tri kulture, da bi samim tim povećali prihod, a to je veoma značajno da bismo porodice uposlili na njihovim gazdinstvima i njihovim imanjima", objašnjava Miroslav Nikolić, predsednik Opštine Knić.

Sadnja kornišona počeće 20. maja, a berba traje od 20. juna do 10. septembra. Organizovana su dva prodajna mesta, kao i za paprike, a za sledeću godinu "Global sistem" planira i proizvodnju jagoda.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">