Biljanine slike na hercegovačkom kamenu

Biljana Ristić, slikarka iz Novog Sada, u svom ateljeu otkrila je našem kolegi Simi Budimiru, kako nežne ženske ruke hercegovačke kamene ploče pretvaraju u umetničke slike ispunjene strašću, ljubavlju i nostalgijom.

Njene slike na kamenu nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Biljana Ristić kamene ploče priprema po nekoliko meseci, a motivi na njima su najčešće povezani sa rodnom Hercegovinom.

 

Biljana objašnjava kako nastaju njene slike:

„Puno ljubavi, želje i volje, i da ono što želim i volim naslikam, i prenesem na jednu takvu čvrstu podlogu, kao što je kamen, a sa druge strane opet tešku, a plemenitu, jer kamen je sam po sebi teška tahnika. Rad na kamenu je težak, jer zahteva dugotrajnu pripremu, po nekoliko meseci od jednog meseca pa nadalje, tu je 17 slojeva nanosa od maltera, čišćenje kamena, vađenje praktično iz zemlje, zatim čišćenje, preparacija, integracija, šmirglanje, bušenje da se ne vidi kačenje i sam način kačenja i onda dolazi vaš mir, vaša molitva na kamenu koji sam izvadila i koji uzmem u svoje ruke, okrenem po nekoliko puta. Uzmem ga i ispričam svoju priču.”

Milan Knežević je jedan od slikara koji bi želeo da ovlada ovom tehnikom:

„Zbog samog rada na kamenu, jer kamen iziskuje mnogo truda, sama priprema materijala. Ja slikam na platnu, na papiru, pa to može da se zgužva i baci, ako vam se ne sviđa, a kamen kada utrošite toliko vremena i na kraju nešto pogrešite - baciti, to već nije to. Zato žene imaju istančaniju ruku i mislim da Biljana to fantastično radi.”

Biljanine slike nemaju ramove, jer se kamen ne može uramiti, traži slobodu u postavci, kao što je i slici na njemu neophodna sloboda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи